Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви на среща с българския държавен глава Румен Радев, че Германия ще подкрепи усилията на България за защита на външните европейски граници, съобщиха от Администрацията на президента.
Двамата се срещнаха в рамките на 13-та среща на държавните глави от групата "Арайолуш". Групата "Арайолуш" е политически форум на държавните глави на парламентарните републики в Европейския съюз.

В динамичната ситуация в Европа България се утвърди като основен и надежден партньор на Германия в рамките на Европейския съюз. Ще подкрепим усилията на страната за гарантиране на сигурността на външната граница на Съюза, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на среща с българския си колега Румен Радев в Малта.

Двамата държавни глави пристигнаха във Валета малко по-рано преди началото на форума "Арайолуш", за да се срещнат и обсъдят състоянието и перспективите пред двустранните отношения.

Президентът Румен Радев изрази благодарност за доброто партньорство с Берлин в областта на сигурността и преодоляването на миграционната криза. "България е наясно с важната си отговорност и стриктно изпълнява задълженията си да охранява границите. На фона на непредсказуемата ситуация в региона, е необходима повече европейска солидарност. Националният бюджет на страната ни няма да бъде способен самостоятелно да обезпечи европейската сигурност в случай на нова мащабна миграционна вълна", заяви българският държавен глава.

Германският президент прояви интерес към създаването на нов орган за борба с корупцията в България. Франк-Валтер Щайнмайер увери Румен Радев, че германският бизнес проявява силен интерес към инвестиции в България, но счита за важно условие предприемането на ефективни антикорупционни мерки и работеща правосъдна система в страната.

"Колкото по-решителна е България в борбата с корупцията и колкото по-солидна е правосъдната система, толкова повече ще се засилват търговско-икономическите отношения между двете ни страни", заяви германският държавен глава.

Според Радев и Щайнмайер са необходими единство и решителни мерки в ЕС за защита на демократичните ценности в държавите членки и предотвратяване на външни влияния върху политическия и изборен процес.

Германският държавен глава прие поканата на българския си колега да посети страната ни през следващата година.