Геноцидът над арменците, извършен от Турция е факт, Германия го призна, за да върне баланса в отношенията с Турция. Това обяви евродепутатът и член на ВМРО Ангел Джамбазки в сутрешния блок на БиТиВи.

Според него напоследък оставало впечатлението, че германският канцлер Ангела Меркел е твърде мека с Турция.

Припомняме, германският парламент прие вчера почти единодушно резолюция, с която обявява за геноцид избиването на арменци в Турция през 1915 г. Решението изостри отношенията между Германия и Турция, като Анкара отзова посланика си в Берлин. Консулството на Германия в Истанбул беше отцепено за по-голяма сигурност, в най-големия турски град имаше протести.

Според Ангел Джамбазки Турция никога не е имала намерение да спазва споразумението за ограничаване на бежанския поток към Европа. Той обяви, че тези дни ще стане ясно нещо скандално около споразумението – фактът, че то е едно много скъпо прессъобщение, защото на Турция ще бъдат преведени милиарди. Турция просто иска да изнудва европейските лидери, смята евродепутатът.

Според композитора с арменски произход Хайгашод Агасян решението на Германия идва сега, защото сега му е дошло времето. И той смята, че то цели да сложи рамка в отношенията между Турция и Германия. Турция трябва да погледне историята лице в лице, смята композиторът.

Бившият просветен министър проф. Тодор Танев е на мнение, че Анкара много добре използва кризата с бежанския поток.