Сериозни нарушения на изборите за български представители в Европейския парламент не са констатирани, съобщават от сдружение "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори" /ГИСДИ/. Като изключение главният секретар на сдружението Таня Цанева посочи една от секциите в Казанлък, където председателят на секционната избирателна комисия е разрешавала да се гласува без представяне на лична карта или документ за самоличност.

Голямо нарушение от страна на ЦИК е регистрирането на независимите кандидати и на инициативните комитети в един и същи ден, посочи Цанева. По думите й, така е опорочен законът, тъй като трябва да се регистрира инициативен комитет, пред членовете на който се полагат подписите на гражданите, подкрепящи съответната независима кандидатура, а тези членове носят отговорност за верността на положените подписи.

Няма факти за намеса в изборните резултати, каза Илия Божинов, експерт към сдружението, помолен да коментира изказването в нощта на вота на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че "в резултатите е пипано".

"ГИСДИ" е извършило прогнозно преброяване върху 133 избирателни секции и получените резултати съвпадат с окончателния ред на партиите, обявен от ЦИКЕП, каза още Божинов.

Според него, преференциално гласуване трябва да има и на местните избори наесен, което би повишило интереса към вота. По думите на Божинов, за следващите избори трябва да бъде въведена и европейската практика за подвижни избирателни секции за инвалиди.