Mинистър Николай Василев предупреди, че ще предложи на Министерски съвет да бъде затворен граничния пункт Илинден, ако до еднодмесечен срок той не заработи с всички издадени документи, съобщава БНР.

Василев подчерта, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Фонд „Републиканска пътна инфраструктура" трябва да предприемат незабавни мерки за довършването на гранични пункт.

Пред Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, което се проведе изнесено заседание на самия пункт, Василев заяви, че държавата не си е на мястото и е абдикирала по отношение на нерешените от три години проблеми на граничния пункт.

Василев се е запознал с тревожния доклад, подготвен от областния управител Владимир Димитров. В изготвянето на доклада е участвал и заместник-министърът Ангел Иванов и в него са посочени многото проблеми, които съществуват на ГКПП-Илинден и които не са решени в продължение на почти три години, откакто пунктът работи.

Сред проблемите са лошото състояние на покрива на сградата, който тече, неправилно изграден централен водопровод, който през зимата на няколко пъти е замръзвал, честото прекъсване на електрозахранването в района на пункта, неработещи инсталации и електрогенератор.

По думите на министъра, по вина на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", цялата сигнализация преди граничния пункт не работи, а по вина на МРРБ е повредена отводнителната система.

Според кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов обаче, няма как е един министър да затвори граничен пункт, защото става дума за междуправителствена спогодба и Република Гърция ще иска обяснение, ако това се случи.