На изборите ще гласуваме с машини и бюлетини. Това прие правната комисия на парламента с промените в изборния кодекс на управляващата партия.

Машинен вот ще е изключение за местните избори. ЦИК винаги е защитавала позицията, че при местните избори машинното гласуване е твърде сложно. При усложнена епидемична обстановка изборният ден ще е 48 часа.

Няма нужда да си вкарваме в главата идеята за ВНС, каза Йордан Цонев от ДПС и припомни вчерашната позиция на партията. Коментарът му бе по повод внесения текст за ВНС с 200 мажоритарни и 200 пропорционално избрани депутати.

Позиция на ДПС е да се гласува без хартиени бюлетини, отчете той. Цонев посочи, че и днес президентът се е обявил за машинен вот.

ГЕРБ предлага машинно гласуване още на следващите избори

ГЕРБ предлага машинно гласуване още на следващите избори

От партията внесоха в НС проект за изменение на Изборния кодекс

Закупуването и съхранението на машините били ангажимент на Министерския съвет. ЦИК и правителството си прехвърлят топката, според него.

Припомняме, че именно тази тема стана повод за оставката на шефката на Изборната комисия.

Безхаберие видя социалистът Крум Зарков в предложенията. Стефка Стоева пък подала оставка, защото видяла в каква спирала я вкарват. За левите е абсурден въпросът да се купят или наемат машините. В предложенията левите виждат опити да се объркат хората.

Припомняме, преди дни ГЕРБ внесе в проекта си за нова Конституция предложение за машинно гласуване.

Още през януари БСП настояваше за въвеждане на машинното гласуване още по време на последното обсъждане в парламента, включително и напуснаха парламента с ултиматум за това.

На 12 февруари премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.