ЦИК обсъжда възможността хората, направили хотелска резервация за деня на изборите, да се водят като настанени на временен настоящ адрес в хотела и да могат да гласуват при подаване на заявление. Това съобщи пред БТВ говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Дали това е възможно в момента се консултира с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Имате възможност 14 дни преди изборите да подадете заявление за гласуване по настоящ адрес. Ако имате почивка на 11 юли, трябва да предприемете някаква стъпка към регистрация", каза Томов.

До дни ще стане ясно дали опцията за ваканционно гласуване ще стане реалност.

Томов отново заяви, че е умерен оптимист относно резултатите от експеримента на ЦИК, който преди дни установи, че 75 избиратели биха могли да упражнят правото си на глас в рамките на един час. По думите му този експеримент е проведен сред градски избиратели с по-високо образование. Следва подобни опити да бъдат правени в провинцията сред население с друг профил.

"Стремим се да осигурим второ устройство в най-големите секции, за да намалим риска от това хората да не могат да гласуват", посочи говорителят на ЦИК.

Томов коментира думите на колежката си от ЦИК Росица Матева, че трябва да се закупят още 1500 машини. "Те са много важни. Ще се получи един резервен ресурс, който да можем да насочим към проблемите секции."

При проблем с машините ще се минава на хартиена бюлетина. "Не можем да си позволим да допуснем ситуация, в която има хора, които желаят да гласуват, но не могат да го направят", каза Томов.