От ПП-ДБ отчитат, че изборът на кандидатите за български еврокомисар няма да подлежи на гласуване в парламента, което според коалицията поставя особена отговорност върху служебния министър-председател Димитър Главчев.

В своя позиция по темата от ПП-ДБ изтъкват, че еврокомисарите са политически представители на държавите си за сравнително дълъг период от време и затова трябва да кандидатите да се избират на базата на аргументирана преценка за адекватното политическо и експертно представителство страната във взимането на решения в ключовите за Европа сфери като енергетика, климат, регионална политика и образование.

"Отбелязваме, че номинациите следва и да отговарят на искането на председателя на Европейската комисия, г-жа Урсула фон дер Лайен, за предлагане на две кандидатури - на жена и на мъж, съответно", посочват от ПП-ДБ. От коалицията призовават изборът да бъде направен и в съответствие с проевропейската политика, която провежда България.

ПП-ДБ издигат Юлиян Попов за еврокомисар

ПП-ДБ издигат Юлиян Попов за еврокомисар

Служебното правителство няма необходимата легитимност да определи българския еврокомисар

От Министерския съвет съобщават, че след проведените вчера три срещи, днес Главчев е разговарял с четирима номинирани за еврокомисар - Юлиян Попов, Виктор Папазов, Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова, които са официално предложените номинации от страна на парламентарните групи на ПП-ДБ, "Възраждане" и "БСП за България".

Предстои на заседанието си утре Министерският съвет да одобри кандидатурите за член на Европейската комисия от името на Република България.

И БСП иска парламентът да избере българския еврокомисар вместо Главчев - 2

И БСП иска парламентът да избере българския еврокомисар вместо Главчев - 2

Партията иска да се свика извънредно заседание на Народното събрание по темата