"Ако българските кандидати за еврокомисар, бъдат излъчени след дебат в Народното събрание, а не определени от служебно правителство, това ще бъде знак за държавна отговорност и сигнал за търсена стабилност от страна на България към европейските партньори."

Това заяви след среща със служебния премиер Димитър Главчев единият от кандидатите на "БСП за България" за нов български еврокомисар - Драгомир Стойнев. Информация за изказването му беше разпространена от пресцентъра на БСП.

Снимка 680501

Източник: БСП

По думите на социалиста разговорът му с министър-председателя е преминал конструктивно и при взаимно разбиране за важността на избора, който трябва да бъде направен. БСП разчита това да бъде осъзнато и от ръководствата на парламентарните групи, които да инициират свикване на извънредно заседание на Народното събрание за номинациите за еврокомисар. Социалистическата партия вече е предприела и стъпки в тази връзка.

Припомняме, че за определяне на българските номинации за комисар се обявиха и от ПП-ДБ. Димитър Главчев пък започна да събира кандидатурите на парламентарно представените партии и да разговаря с излъчените от тях. 

Борисов: ГЕРБ с право излъчват най-силния кандидат за еврокомисар

Борисов: ГЕРБ с право излъчват най-силния кандидат за еврокомисар

Нормално било партията победител на евроизборите да има предимство

"Този състав на Европейската комисия ще работи в предизвикателно време. Не разбирайте предизвикателството само като политическа ситуация. Светът живее в динамиката на нови технологични и екологични реалности. Те влияят пряко върху финансовите системи, икономиките и социалното благополучие на хората", заяви Стойнев. Той допълни ЕС трябва да търси нови баланси в икономическите, екологичните и политическите си стратегии, за да запази социалната стабилност. "Неравенствата са факт, колкото и усилия да се полагат за заличаването им. Това означава, че вероятно е нужна много по-силна кохезия между отделните политики на Евросъюза с внимание към въздействието им върху хората", изтъкна Драгомир Стойнев.

Според БСП има шанс да за еврокомисар в стратегически ресори като социалната политика, енергетиката и регионалното развитие, в които има много потенциал за постигане на стабилност и баланс на диспропорциите в рамките на ЕС.

Илиана Иванова не може да е еврокомисар и в новата ЕК

Илиана Иванова не може да е еврокомисар и в новата ЕК

Поради лични причини

От партията допълват, че изборът на двамата кандидати за еврокомисар от България трябва да бъде направен от парламента след обективна оценка на експертността, опита и познаването на европейските процедури. "Трябва да бъдем убедени, че българският еврокомисар ще е без обвързаности и ще има качества и морални устои да представлява гражданите на Европейския съюз", посочват още социалистите.

От БСП представиха и обобщена информация на кандидатите си за еврокомисар.

Драгомир Стойнев е депутат от "БСП за България" и зам.-председател на 50-ото Народно събрание .

Роден е през 1976 г. Владее френски, английски и руски език. Семеен с две деца. Следвал е във Франция. Има бакалавърска степен по икономика и магистратура по икономически политики, завършил е и специализация по разработване и оценка на обществени политики. Специализирал е и модернизация на държавната администрация на персоналния мениджмънт в Германия, както и глобално икономическо сътрудничество и възстановяване в САЩ.

Йотова счита труден избора за български еврокомисар

Йотова счита труден избора за български еврокомисар

Всички партии излъчиха много силни кандидатури, според вицепрезидента

Стойнев е министър на икономиката и енергетиката в периода 29 май 2013 г. - 6 август 2014 г.). Той е депутат без прекъсване от 43-ото НС, председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в 44-ото Народно събрание, заместник-председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз в 46-ото НС, председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз в 47-ото Народно събрание, зам.-председател на Комисията по енергетика в 48-ото и 50-ото Народно събрание. Вносител е на десетки социални и икономически законопроекти, председател на Комисията по труда и социалната политика и ръководител на Постоянната делегация на НС в Евро-средиземноморската парламентарна асамблея в 41-ото Народно събрание, дългогодишен председател на групата за приятелство с Франция, ръководител на делегация в Парламентарната асамблея по франкофония.

Драгомир Стойнев е сред създателите на управленските проекти на левицата в сферите на икономиката и социалната политика и на програмата за реиндустриализация на България, предложена от БСП през 2014-2015 г. Ръководил Съвета по социална политика към Националния съвет на БСП. В периода 2008-2009 г. е икономически съветник на тогавашния премиер Сергей Станишев. Стойнев е и един от авторите на Годишния икономически доклад за президента Георги Първанов за 2006 и 2007 г. Част е от екипа, разработил концепцията за Държавна компания "Индустриални зони", създадена през 2008 г.

Възраждане номинира Виктор Папазов за еврокомисар

Възраждане номинира Виктор Папазов за еврокомисар

Партията залага на човек, който ще защитава националните интереси

Цветелина Пенкова е евродепутат за втори пореден мандат.

Завършила магистърска степен по финансова икономика в университета "Оксфорд" във Великобритания и бакалавърски степени в Италия и в Унгария. Работила е като финансов специалист в в Лондон, инвестиционен банкер в Кралската банка на Шотландия и като анализатор.

През юли 2024 г. е избрана за президент на Европейския енергиен форум. Пенкова е първи зам.-председател е на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент. Участва в работата на Комисията по икономически и парични въпроси, Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите и Комисията по регионално развитие в ЕП.

Работи за привличане на инвестиции във високоплатени работни места в България, за изграждане на нови ядрени мощности и за по-ниски цени на електроенергията, създава първото европейско законодателство за стартиращи предприятия.

ПП-ДБ издигат Юлиян Попов за еврокомисар

ПП-ДБ издигат Юлиян Попов за еврокомисар

Служебното правителство няма необходимата легитимност да определи българския еврокомисар

По-късно от БСП съобщиха и за срещата на Пенкова с Димитър Главчев, с основен фокус върху енергетиката. Според Цветелина Пенкова България трябва да насочи усилията си към получаването на този ресор в новия състав на Европейската комисия. 

По думите на Димитър Главчев енергетиката е от стратегическо значение за България и е необходима активна роля на страната в европейската енергийна политика, а правителството е готово да подкрепи усилията за постигане на по-добри позиции в предстоящите преговори на европейско ниво.

Снимка 680579

Източник: БСП