Днес всички партии излъчиха много силни кандидатури за Европейската комисия. На ход е господин Главчев. Изборът обаче ще бъде много труден. Това написа в сряда във "Фейсбук" вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Припомняме, че служебният премиер Димитър Главчев проведе разговори с тримата номинирани за еврокомисар от страна на ГЕРБ, ИТН и ДПС.

Това съответно са Екатерина Захариева, Велислава Петрова и Искра Михайлова.

Димитър Главчев събира до два дни номинации за еврокомисар

Димитър Главчев събира до два дни номинации за еврокомисар

От парламентарните групи в 50-ото Народно събрание

Срещите се състояха във връзка с процеса по сформиране на нов състав на Европейската комисия и изтичащият на 30.08.2024 г. срок, в който служебният кабинет следва да посочи кандидатите за еврокомисар от България.

Главчев се е срещнал лично с Екатерина Захариева и с Искра Михайлова в сградата на Министерския съвет, но разговорът с Велислава Петрова се е състоял чрез видеоконферентна връзка.

Припомняме, че на 27 август Димитър Главчев стана за втори път служебен премиер, след като първо оттегли готовността си да поеме поста отново, но малко след това заяви, че отново е готов да е премиер. След вчерашното му встъпване в длъжност, първата работа на Главчев беше да поиска от партиите до 29 август да предложат имена за еврокомисар.

Три партии направиха своите предложения - ГЕРБ, ИТН и ДПС, като все още не е ясно какво става с номинацията на Искра Михайлова, тъй като тя беше изключена от Движението за права и свободи още със седем души, включително и Делян Пеевски, въпреки че легитимността на това решение се поставя под въпрос.

Възраждане номинира Виктор Папазов за еврокомисар

Възраждане номинира Виктор Папазов за еврокомисар

Партията залага на човек, който ще защитава националните интереси

Тимур Халилов постави под въпрос номинацията на Искра Михайлова, като попита в студиото на БТВ кои колективни органи на ДПС са я излъчили.

Изпълнителното бюро на БСП взе решение да издигне двама кандидати за еврокомисар на България. Социалистите се спряна на Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова, ако България получи ресор "Енергетика".

ПП-ДБ се српяха на бившия екоминистър Юлиян Попов.

Виктор Папазов е номинацията на Възраждане за еврокомисар. Това заяви на брифинг заместник-председателят на партията Цончо Ганев. По думите му партията издига човек, който ще защитава националните интереси. Той отбеляза, че Виктор Папазов е доказан професионалист. Той е човек икономически опит, създател на фондовата борса в началото на 90-те години, добави Ганев.