Служебният премиер Димитър Главчев проведе разговори с тримата номинирани за еврокомисар от страна на ГЕРБ, ИТН и ДПС, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Това съответно са Екатерина Захариева, Велислава Петрова и Искра Михайлова.

Срещите се състояха във връзка с процеса по сформиране на нов състав на Европейската комисия и изтичащият на 30.08.2024 г. срок, в който служебният кабинет следва да посочи кандидатите за еврокомисар от България.

Главчев се е срещнал лично с Екатерина Захариева и с Искра Михайлова в сградата на Министерския съвет, но разговорът с Велислава Петрова се е състоял чрез видеоконферентна връзка.

Припомняме, че на 27 август Димитър Главчев стана за втори път служебен премиер, след като първо оттегли готовността си да поеме поста отново, но малко след това заяви, че отново е готов да е премиер. След вчерашното му встъпване в длъжност, първата работа на Главчев беше да поиска от партиите до 29 август да предложат имена за еврокомисар.

Вчера три партии направиха своите предложения - ГЕРБ, ИТН и ДПС, като все още не е ясно какво става с номинацията на Искра Михайлова, тъй като вчера тя беше изключена от Движението за права и свободи още със седем души, включително и Делян Пеевски, въпреки че легитимността на това решение се поставя под въпрос.

По-рано днес Тимур Халилов постави под въпрос номинацията на Искра Михайлова, като попита в студиото на БТВ кои колективни органи на ДПС са я излъчили.

Тимур Халилов: Пеевски и кръгът около него са изключени по волята на Доган

Тимур Халилов: Пеевски и кръгът около него са изключени по волята на Доган

Засега той не може да предвиди какво ще стане на изборите на 27 октомври