Служебният премиер Димитър Главчев е доволен от темпото на ремонта на Дунав мост - Русе. Министър-председателят инспектира ремонтните дейности заедно с министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Главчев отбеляза, че съоръжението не е ремонтирано от 70 години. Според него в резултат на синхронът с румънската страна трафикът се запазва в същия вид, в който е бил преди ремонта. По думите му може да се реализира идеята за разделяне на потоците на автомобили на страните, които са членки на Европейския съюз и на такива от трети страни.

Министър Коритарова посочи, че вече се полагат основите на виадукта, което е най-тежката част за изграждане в този участък. Тя не изключи варианта ремонтните дейности да приключат по-рано от предвиденото.

Димитър Главчев посети и платформата на ферибота, който ще свързва България и Румъния. Очакванията са той да заработи скоро и чрез негово пускане да бъде облекчен трафикът с около 30%.

Българската страна има пълна готовност да стартира Ро-Ро корабна линия "Русе-Гюргево-Русе", заяви той. Освен, че има инфраструктурна обезпеченост, има и избран превозвач, който да осъществява фериботни превози на моторни превозни средства и пътници. Избраният превозвач е уведомил Министерството на транспорта, че е в готовност да започне превоз на моторни превозни средства и пътници, в срок от 10 дни след предварително предизвестие, поясни Главчев.

Премиерът и министър Коритарова инспектираха строителството на АМ "Русе - Велико Търново" в участъка "обход на гр. Бяла". До момента на обекта е извършен изкоп на хумус на трасето, както и на пътните връзки "Гара Бяла" и "Ценово". Изпълнени са два броя пилоти и един тестови - на виадукт при км 66+207.

АПИ се отчита за ремонта на Дунав мост: Поставени са нови 8 стоманобетонни панели

АПИ се отчита за ремонта на Дунав мост: Поставени са нови 8 стоманобетонни панели

През третата седмица от началото на основния ремонт на съоръжението

Димитър Главчев обясни, че уволнението на шефа на ДАИ е следствие от множество представени проблеми, включително и днес по време на парламентарния контрол. Недоволството на гражданите - най-сериозният мотив за уволнението на Муеров. Проблемът не е само с бензиновите автомобили. Има заложени стойности по европейска директива, а проблемът явно е в некачествени горива. И трябва да се насочим към контрол върху качеството на горивата. Ще се направи обществено обсъждане по казуса.

Димитър Главчев обясни още веднъж, че няма никакви политически пристрастия и не му се оказва натиск от страна на политически партии. Това се отнася и за награждаването на Георги Йорданов с най-високо държавно отличие орден "Стара планина" - първа степен.