Служебният премиер Димитър Главчев и представители на транспортния бранш обсъдиха възможностите за облекчаване на трафика на граничните пунктове. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

На срещата присъстваха още министъра на финансите Людмила Петкова, министъра на транспорта Георги Гвоздейков, министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, директора на агенция "Митници" Георги Димов и представители на "Гранична полиция".

Една от дискутираните идеи бе отделянето на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и на трети страни. Транспортният бранш предлага да бъдат обособени допълнителни гишета на Гранично контролно -пропускателните пунктове при Дунав мост 1 и 2, "Кулата", "Лесово" и "Капитан Андреево", за да се облекчи трафика. От там поискаха също надграждане на ТОЛ системата, както и промяна в начините за правоприлагане, за да не бъде то допълнителна причина за бавене и образуване на тапи.

На 8 август ще се проведе отново среща, инициирана от транспортния министър, на която всички отговорни институции и представители на транспортния бранш ще изчистят детайлите. Предстои да бъде организирана и среща с румънския посланик Бръндуша Йоана Предеску, която да бъде запозната с предложението за отделяне на потока на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и на трети страни.

Премиерът Димитър Главчев от своя страна ще посети ГКПП "Русе-Гюргево" на 2 август, за да види как се осъществява преминаването на товарни автомобили. Той ще инспектира и ремонта на българския участък от Дунав мост.

Главчев и Стоянов мислят как да намалят тапите на ГКПП Кулата-Промахон

Главчев и Стоянов мислят как да намалят тапите на ГКПП Кулата-Промахон

Главчев провери защо има тапи