Премиерът Димитър Главчев събра областните управители заради безводието и организацията на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Той се обяви срещу прахосничеството на водата. Трябва да се подготви как да бъдат решени тези проблеми, заяви Главчев. Премиерът подчерта, че хората искат да им се решат проблемите, а не да чуват оправдания.

Всички областни ще получат телефоните на министрите, обяви премиерът. Звънете на министрите, дами и господа областни управители, не ги жалете, подчерта министър-председателят. Той изтъкна, че координацията между министрите и областните управители трябва да е много бърза и непосредствена, за да бъдат решавани проблемите. Премиерът отбеляза, че е важен и диалогът с кметовете на общините. Той подчерта, че прехвърлянето на топката между институциите не е работещо.

За трета година притокът към язовирите намалява, отчита МОСВ

За трета година притокът към язовирите намалява, отчита МОСВ

Ведомството се похвали с балансирано разпределение на наличния воден ресурс

Убеден съм, че ще има положителен ефект всичко това, посочи премиерът и акцентира върху превенцията на природните бедствия. Досега се борихме с пожарите, сега не дай си боже да се случат наводнения, притеснен е Главчев. Дайте предварително да вземем мерки в тази посока, поиска той. По думите му трябва да се предприемат малки стъпки, които да доведат до бързи резултати в кратко време.

Главчев акцентира и на темата за изборите. Целта ни е да се проведат честни и прозрачни избори, сподели той и призова губернаторите, ако имат сигнали, да ги подават. Някой, ако си прави други сметки, ще има сериозни проблеми, категоричен бе Главчев.

Иначе той каза, че 100 милиона лева са отделени за изборите и в тази връзка призова партиите да положат всички усилия да съставят редовен кабинет след вота.

120 млн. лв. трябват за изборите, сметна финансовият министър

120 млн. лв. трябват за изборите, сметна финансовият министър

Людмила Петкова увери, че е осигурила необходимите средства

Пред областните управители служебният вътрешен министър Атанас Илков набеляза приоритетите на МВР за подготовката и провеждането на изборите. "МВР натрупа много опит от провежданите през последните няколко години перманентни избори, но рутината не може да ни успокоява. Необходими са отговорност и сериозен подход към всеки детайл, свързан с организацията и провеждането на изборите", заяви той. По думите на Илков първостепенна задача за МВР е гарантирането на добър обществен ред преди, по време и след вота " Друга основна наша задача е осигуряването както на охраната при транспортирането на изборните книжа, така и на изборните помещения, където ще се извършва гласуването", каза още той.

Сред набелязаните в МВР начални стъпки е провеждането на междуведомствени работни срещи с ЦИК, ДАНС и прокуратурата. "На тези срещи извеждаме основните задачи по противодействие и недопускане на търговия с гласове и манипулиране на изборите чрез купен вот", обясни вътрешният министър. Предстои съставянето на организационни и транспортни планове и сформиране на щабовете, с които ще се осъществява непрекъсната връзка.