Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в среща на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) на ниво министри. Главчев ще направи изказване в първото пленарно заседание, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). На форума ще се обсъждат постигането на устойчива, приобщаваща икономика и разработването на политики за справяне с общите предизвикателства.

От МС изтъкват, че участието на Димитър Главчев във форума потвърждава, че пълноправното членство в ОИСР продължава да сред основните външнополитически приоритети на страната ни и се ползва с широка политическа подкрепа, без да се влияе от случващото се във вътрешно политически план.

Италия подкрепя България за сухопътен Шенген и ОИСР

Италия подкрепя България за сухопътен Шенген и ОИСР

Развитие на двустранните отношения

От Министерския съвет отбелязват, че в момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които са най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70% от глобалното производство и търговия, 90% от директните чуждестранни инвестиции в глобален план и 45% от световния брутен вътрешен продукт.

Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия. Тя е под надслов: "Съвместно създаване на потока на промяната: водене на глобални дискусии с обективни и надеждни подходи към устойчив и приобщаващ растеж". Форумът дава възможност за участие в дискусии на високо ниво по въпроси от решаващо значение за международната общност.

Екип ще работи за влизането ни в ОИСР в Париж

Екип ще работи за влизането ни в ОИСР в Париж

Той ще включва представители на няколко министерства