Обстановката с пожарите у нас продължава да е сложна. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев преди началото на заседанието на Министерски съвет.

Той посочи, че в района на селата Микрево и Сапарево гори горски масив. По думите му усилията са насочени към това да се ограничи огъня на юг и да не обхване други населени места. Главчев поясни, че жителите на двете села са били евакуирани като превантивна мярка.

Министър-председателят отбеляза, че вече повече от две седмици гори пожара на българо-гръцката граница в планината Славянка. Той заяви, че. получаваме помощ по механизма за гражданска защита на ЕС в борбата с огнената стихия. Главчев добави, че два самолета от Франция помагат за гасенето на огъня.

Според него няма страна, която да може да се справи с бедствие с такива размери. 2024 г. може би ще се превърна в годината с най-много пожари, смята Главчев.

Премиерът заяви, че на България е поверено домакинството на 47-ата сесия на Комитета по световно наследство на ЮНЕСКО. Това е признание, което ще ни донесе безспорен авторитет. Очакваме 1500 делегати от 150 държави, допълни Главчев.

Гори в две планини - Малашевската и Славянка

Гори в две планини - Малашевската и Славянка

Искаме двата френски самолета да останат още