Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на посещение в Съединените американски щати за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън.Това съобщават тази сутрин от пресцентъра на прокуратурата.

В този смисъл главният прокурор отново няма да може да присъства на заседание на правната комисия, която би разглеждала въвеждането на механизъм за контрол и разследване на институцията, която Гешев представлява. Ако такова заседание бъде свикано, за да може евентуално в сряда и четвъртък законодателството да мине през пленарна зала. В петък 48-то Народно събрание вече ще бъде разпуснато, както заяви държавният глава Румен Радев и отиваме на поредните предсрочни избори, които ще бъдат насрочени за 2 април. Припомняме и че вече веднъж заседание на правна комисия бе прекъснато именно с аргумента главният прокурор да може да присъства.

Зарков: Механизмът за разследване на главния прокурор не е импровизация

Зарков: Механизмът за разследване на главния прокурор не е импровизация

В пленарна зала ПП и ДБ са допуснали да бъдат метнати

От пресцентъра на прокуратурата съобщават и че посещението на Иван Гешев в САЩ е по покана на конгресмени. В рамките на посещението на главния прокурор в САЩ са предвидени поредица от срещи, както и участие в международни форуми.

Национална молитвена закуска се провежда във Вашингтон през първия четвъртък на февруари. От прокуратурата добавят, че форумът предоставя възможност за изграждането на лични отношения и задълбочаване на контактите между изявени общественици и лидери от целия свят, споделящи общи ценности за толерантност, защита на човешките свободи и демокрацията.