"Ако Бог е решил това Народното събрание да има мандат, съм сигурен, че ще се направят добри изменения за Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и за Закона за съдебната власт. Ако е решил да няма мандат, всяка дума би била излишна. Дали в този парламент или в следващия в парламент, ще имаме добър резултат". На това се надява председателят на Комисията по правни въпроси Радомир Чолаков, чието заседание продължава повече от 5 часа. На заседанието трябваше да се реши дали ще се въведе механизъм за контрол на главния прокурор и заместниците му.

Крум Зарков: Промените в НПК не целят да овладяват и да нарушават

Крум Зарков: Промените в НПК не целят да овладяват и да нарушават

В правната комисия на парламента ще бъдат обсъдени на първо четене шест законопроекта

По думите му консенсусът е възможен. Чолаков не вижда защо трябва например парламентарната комисия или пленарна зала да отхвърля нещо на първо гласуване, при положение, че със здрав разум може да се отстранят проблемите. "Един път правихме заседание 18 часа, можем го, но не знам дали има смисъл", коментира Чолаков.

Шефът на правна комисия направи едно процедурно предложение: да се отложат разискванията и на следващото заседание да се изслуша главния прокурор Иван Гешев, който сега е на посещение в Турция, да се направи разискване и да се пристъпи към гласуване.

Иначе Чолаков предложи на депутатите още утре отново да се съберат, за да се помисли кой от изслушаните експерти да отговори на всички зададени въпроси по време на заседанието на парламентарната комисия. Главният прокурор Иван Гешев, който е на посещение в Турция, изразил желание да бъде изслушан на заседанието на комисията.

Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за съдебна реформа

Крум Зарков: Свърши времето за загрявка за съдебна реформа

Нужни са не само добри знаци, а и действия, всеки загубен ден е проблем

Народните представители скочиха на това предложение на Чолаков.

Адвокат Петър Петров от "Възраждане" настоя да има възможност да се запознае със становищата на всички изказали се на правна комисия.

За Мирослав Иванов от ПП също е несъстоятелно предложението на Чолаков депутатите да чуят какво щял да каже главният прокурор на следващо заседание на комисията. Според него дискусията нямало да отнеме повече от час и половина-два и следвало да продължи. Правна комисия да излезе със становище дали подкрепя предложените 6 законопроекта за НПК или не, настоя Иванов.

Бранимир Балачев от ГЕРБ настоя да се прекрати днешното заседание на комисията и да се насрочи ново заседание в удобно време, в което не само да се изслуша главният прокурор, но да се изложат всички тези и антитези. В крайна сметка предложението на Радомир Чолаков за отлагане на разискванията мина и заседанието на правна комисия ще продължи следващата сряда.

Иначе по време на дебатите в правна комисия за въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков заяви, че от прокуратурата не казали дали са зависими или независими. Той е възмутен, че от държавното обвинение и следствието дошли да защитят началника си, а да не коментират по същество законопроектите за НПК. Равенство ли е прокурорът да не образува наказателно производство? Не е равенство, посочи още Бойко Рашков.