С глоба от 2000 до 50 000 лева или с имуществена санкция от 50 000 до 500 000 лева ще се наказва всеки, който пуска на пазара течни горива, които не отговарят на някое от изискванията за качество и деянието не представлява престъпление.

Това гласуваха депутатите, които приеха на второ четене промените в закона за чистотата на атмосферния въздух, предаде БНР.  

Санкции са предвидени и за тези, които разпространяват или използват течни горива, които не съответстват на изискванията. Глобата за тях е от 2000 до 20 000 лева, а имуществената санкция - от 10 000 до 100 000 лева . Според разпоредбите размерът на наложените глоби и имуществени санкции ще нараства пропорционално спрямо минималния им размер в зависимост от броя на установените несъответствия с изискванията за качество.

При повторно нарушение глобата или имуществената санкция се налага в двоен размер, предвижда законът. За разпространение от бензиностанции на течни горива, неотговарящи на вида гориво, посочено в декларацията за съответствие, наказанието е глоба 5000 лева или имуществена санкция 40 000 лева.

При повторно нарушение глобата или санкцията са в двоен размер. За възпрепятстване на контролните органи да изпълнят правомощията си и за неизпълнение на задължителните предписания глобата е 5000 лева, а имуществената санкция - 30 000 лева.

За тези, които внасят, изнасят, пускат на пазара или използват флуорирани парникови газове или вещества, нарушаващи озоновия слой, в противоречие на европейските регламенти, глобата е от 2000 до 5000 лева или имуществена санкция от 7000 до 15 000 лева. Същото наказание се предвижда и за тези, които внасят, изнасят, пускат на пазара или използват и продукти и съоръжения, съдържащи или изработени от тези вещества.

Който извършва сервиз и поддръжка на хладилни или климатични инсталации, топлинни помпи, пожарогасители, съдържащи флуорирани парникови газове или вещества, нарушаващи озоновия слой, без документ за квалификация, ще се наказва с глоба 500 лева или имуществена санкция 1000 лева.

Когато нарушителят не се яви за съставяне на акта за административно нарушение от контролните органи, актът се изпраща незабавно за връчване от общината или кметството по адреса на управление на юридическото лице или едноличния търговец. Те са длъжни да уведомят нарушителя със съобщение срещу разписка за депозирания акт и в 14-дневен срок от датата на получаването му да го връчат, гласуваха депутатите.

При неявяване на нарушителя актът се подписва от упълномощено длъжностно лице от общината или кметството и не се връчва. След връщането на акта в двумесечен срок се издава наказателно постановление и то влиза в сила от датата на издаването.