Без политическа протекция голям бизнес не може да се прави. Това заяви пред БиТиВи бившият министър на земеделието и настоящ председател на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов в отговор на въпрос може ли в България да се прави бизнес, без да се разчита на властта.

Според Мирослав Найденов бизнесът ще е подчинен на политиците, докато има само голям индустриален бизнес, който зависи от политическата конюнктура, а няма малък силно развит такъв.

Найденов решил да оглави Съюза за стопанска инициатива като предизвикателство към себе си. Той има амбицията съюзът да стане своеобразен омбудсман на малкия бизнес. Вече били покрити изискванията за национално представена работодателска организация с няколко хиляди фирми и над 100 000 заети в тях.

В качеството си на ексминистър на земеделието Мирослав Найденов похвали действията на прокуратурата в Държавен фонд „Земеделие”. По мнението му отдавна се очаквало там да се действа.

Найденов коментира, че половината от финансовия пакет от този програмен период ще мине през фонд „Земеделие” - Програмата за развитие на селските райони и директни плащания за земеделците. Финансовият ресурс за целия програмен период бил близо 15 млрд. По думите му това е по-голям финансов ресурс, отколкото на някои от средните банки в България.

Мирослав Найденов се надява компетентните органи да са се намесили преди Еврокомисията да е констатирала тежки и системни проблеми. Той предупреди, че има риск от частично или пълно спиране на средства.

Според Найденов лишаването от европейски ресурс би имало ефекта на „катастрофа” за стопаните, предвид рекордно ниските изкупни цени тази година. Той прогнозира още, че тази катастрофа може да доведе и до политическа нестабилност, тъй като отрасълът е водещ за икономиката ни.