Близо 5200 проверки извършиха за 3 дни инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите. В резултат на контрола са съставени 77 акта и 15 констативни протокола, съобщават от МЗХГ.

Проверките са реализирали в периода от 31-и май и 2-и юни.

Инспекциите по Закона за горите на служителите в държавните предприятия са общо 2 810 проверки. Проверени са 1460 обекти за добив на дървесина, 1045 превозни средства, 6 ловци, един рибар и 298 други физически лица. Съставени са 37 акта и са задържани 13,30 плътни кубически метра обла дървесина, 28,63 пространствени кубически метра дърва, две каруци и два моторни триона.

В същия период инспектори от регионалните дирекции по горите в страната са извършили общо 2 388 проверки. През контрол са преминали 182 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 418 обекта за добив на дървесина, 919 превозни средства, транспортиращи дървесина, 218 риболовци и 651 физически лица.

В резултат на осъществените дейности по контрол върху опазването на горските територии и дивеча, за горепосочения период, служителите на РДГ са съставили общо 15 констативни протокола и 40 акта за установени административни нарушения, от тях 35 акта по Закона за горите и 5 акта по Закона за рибарството и аквакултурите.

Най-честите нарушения са добив на дървесина на немаркирани дървета, съхранение на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, транспортиране на дървесина от превозни средства, с нефункциониращи GPS.

Горските служители от Регионална дирекция по горите - Стара Загора задържаха незаконно добити 5 плътни кубически метра строителна дървесина от кедър. Нарушението е констатирано при рутинна проверка в обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина, намиращ се в гр. Стара Загора. Дървесината не е била маркирана с контролна марка. По случая е съставен акт, с който е задържана незаконната дървесина.

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите - София при извършване на проверка в землището на село Буново, община Мирково на лек автомобил констатират нарушение по Закона за горите. Проверяващите установяват, че превозното средство транспортира един пространствен кубически метър дърва за огрев от бук и зелена дугласка, немаркирани с контролна горска марка, производствена марка или общинска марка и непридружени с превозен билет, доказващ законният ѝ произход. Съставен е акт на водача на превозното средство, с който са задържани дървесината и автомобила.

За същия период от време три екипа горски служители са проверили общо 248 превозни средства, натоварени с дървесина на трите постоянни контролни горски пункта в района на Регионална дирекция по горите - Пазарджик. В хода на проверките не са констатирани нарушения на горското законодателство.

Горските инспектори съставиха 86 акта след извършени 5700 проверки за изминалите три дни

Горските инспектори съставиха 86 акта след извършени 5700 проверки за изминалите три дни

Задържани са 31,50 пространствени кубически метра дърва