Правителството подготвя промени в регламентите и условията за интеграция на мигранти и бежанци заради общественото напрежение. Това съобщи говорителят на кабинета Ирина Белчева след заседанието на министрите от служебното правителство "Герджиков".

Между €600 и 1000 е тарифата за прекарване на мигранти през България

Между €600 и 1000 е тарифата за прекарване на мигранти през България

Шестима са обвинени за участие в организирана престъпна група

Предстоящите промени в законодателството няма да противоречат на европейското и на тези регламенти, по които България е страна, увери Белчева, цитирана от БНР.

В София няма много нелегални мигранти

В София няма много нелегални мигранти

Отчете полицията

Със сигурност ще се промени наредбата, която дава право на мигранти с право на убежище и предоставяне на международна закрила и на общините да сключват споразумения за интеграция, при условие, че и двете страни са изявили желание за това. Предложенията ще се обобщят от междуведомствена работна група.

С постановление на Министерския съвет от август 2016 г. е приета Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение на интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила.

Вчера, 7 март решение на Съда на ЕС потвърждава правото на страните-членки да отказват хуманитарна виза на хора, търсещи международна закрила, включително и бежански статут.

Също вчера в МВР е имало заседание на Националния съвет по интеграция и миграция. На това заседание са били изслушани доклади от различни ведомства с отношение по темата и на Секретариата на Националния съвет е възложено в срок от пет дни да обобщи предложенията за промени в подзаконовите актове и в постановлението.

Предстои тези предложения да се съгласуват и да се създаде междуведомствена работна група за промени на нормативните актове по темата. Говорителят на кабинета подчерта изостреното внимание на правителството към отстояване на националния интерес и сигурността на страната.