Обмисля се как да бъде минимизирано напрежението в обществото, свързано с бежанците. Това коментира новият председател на Държавната агенция за бежанците и бивш вътрешен министър в служебен кабинет Петя Първанова. Тя обясни, че това може да стане чрез разяснителни кампании, които дават на хората повече информация за статута и механизмите на престой и интеграция на бежанците.

Първанова посочи, че профилът на търсещите закрила у нас бежанци се е обърнал. Миналата година водещи са били сирийците. Те са съставлявали около 50 % от общия брой. Сега, по думите на Първанова, първите три националности изглеждали огледално обърнати – Ирак, Афганистан, Сирия.

Бил зает не повече от 14 % от капацитета на центровете за настаняване на бежанци. Петя Първанова обясни, че в центровете нямало доминиращ профил. Там живеели както малолетни и непълнолетни, така и семейства и млади мъже.

Вечерният час и проверка на багажа на бежанците са сред мерките за контрол. Броят на самоволно отлъчващите се от центровете намалявал.

Българите във Фейсбук най-враждебни към бежанците, блогърите позитивни

Българите във Фейсбук най-враждебни към бежанците, блогърите позитивни

Изследване на нагласите в социалните медии

Относно опасенията за терористични актове от страна на бежанци, Петя Първанова коментира, че трудно можело да се каже откъде ще дойде мисълта за престъпление. Това можели да са хора, които са израсли в държавата, но може и да е всеки друг.

Във връзка с квотата за релокация, Петя Първанова смята, че не би трябвало да има притеснения, че бройката от 1500 души ще окаже влияние на живота на хората, в която и да е община.

За бежанците се организирали курсове по български език. Това ставало благодарение на усилията на неправителствения сектор. Първанова отбеляза, че получавайки статут, бежанците придобиват права като на българските граждани, с известни изключения.

Тя посочи още, че не е окончателно решен въпросът с преводачите и неуредените им отношения. За да се осъществи разплащането, се търсели начини за икономия на средства.

Откакто е начело на агенцията, Първанова е посетила центровете в София, Баня и Харманли, както и транзитния център в Пъстрогор. Тя увери, че агенцията работи в екип и получава необходимата информация от всички компетентни структури и международни партньори.