Почти половината от потребителите на социални медии в България са против приемането на бежанци, като нараства враждебността спрямо бежанците.

Това установява в своя проучване българската агенция за медийни анализи Perceptica.

Изследването обхваща 80 000 споменавания в традиционните и близо 30 000 в социалните медии Фейсбук, Туитър, блогове и форуми в периода юли-декември 2015 г.

Готвят разяснителни кампании сред населението относно бежанците

Готвят разяснителни кампании сред населението относно бежанците

По този начин щяло да се минимизира напрежението в обществото

В наблюдението на агенцията прави впечатление пиковите периоди, в които нараства негативното отношение към бежанците – септември, октомври и ноември 2015 година, което е свързано с неуредици в транспортирането на бежанците и струпването им по различни национални граници се отразяват активно от водещите европейски традиционни медии.

Особено негативни коментари генерират историите, свързани със смъртоносното прострелване на афганистански мигрант от български граничар и терористичните атаки във френската столица Париж.

Твърдо „против“ бежанците са 47% от изказалите мнение, спрямо 25% „за“ и 28% с неутрална позиция.

Най-враждебно настроени са потребителите на социалната мрежа Фейсбук, където 57% от изказванията са критични към бежанците, спрямо 11% позитивни и 32% неутрални. От Фейсбук идват и най-много (34%) от коментарите.

От друга страна блогърите се изказват най-позитивно, като 42% от общите споменавания са толерантни спрямо бежанците и мигрантите. Авторите на блогове са и най-поляризираната група, като само 9% от анализираните постове са неутрални.

От европейските държави най-често се споменава Германия (11%), следвана от Турция (9%), Гърция (7%), Русия (6%), Унгария (6%) и Франция (5%). Германия има и най-голям дял на споменавания в социалните мрежи спрямо традиционните медии (23% от общия обем).

Най-обсъжданите във връзка с бежанската криза политици са германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, турският президент Реджеп Ердоган и унгарският държавен глава Виктор Орбан. Отрицателно е отношението на коментиращите в българските социални медии към първите двама, докато нагласите към Ердоган са неутрални, а към Орбан - по-скоро положителни.