Проверки на имотните сделки на физическите лица за миналата година ще стартират вероятно през май или юни. Това съобщи министърът по европейските въпроси Гергана Паси.
Обхватът на проверките е възможно да бъде разширен.

Много е важно проверката на компетентните органи да е над всички закупени имоти над определена стойност. Ще се проверява дали са платени данъци и какъв е произходът на средствата, подчерта министърът.

Правителството прие на днешното си заседание график в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Предвидените мерки трябва да се реализират до края на юни.

Голямата цел е да се постигне подобрение в областта на правосъдието и вътрешните работи, за която през лятото очакваме доклад от ЕК и надеждата е на България да не бъде наложена предпазна клауза, обясни министър Гергана Паси.

Графикът съвпада с изборите, които в съдебната система започват в края на март - началото на април. После предстоят изборите за Европейски парламент, и за национален парламент.

„Това е нашата подготовка за следващия голям доклад на ЕК - летния", подчерта Паси.

Тя посочи, че основните въпроси засягат конфликта на интереси в досъдебната фаза, промените в Закона за комисията Кушлев, въпроса за съдбата на следствието. Все още е дискусионно доколко да бъдат разширени правомощията на Комисията Кушлев, а също и какъв да е прагът над който се сезира комисията.