Стабилизирането на ДАНС, включително чрез институционализирането на ефективен парламентарен контрол, е въпрос, който е спешен и който трябва да намери решение, категорична е Гергана Грънчарова.

Тя изслуша позициите на управляващи и опозиция по този въпрос на среща в парламента и каза след приключването й, че остава с впечатлението, че решение за представителен парламентарен контрол върху ДАНС може да бъде намерено.

Йордан Бакалов от СДС каза, че Грънчарова е предупредила и частниците в срещата за негативният доклад, който България може да получи от ЕК, заради това, че няма контрол върху специалните служби.

Според него, в доклада това ще бъде отбелязано като черна точка за държавата. „Проблемът е при управляващите. Топката е в техните крака", каза Бакалов.

Той съобщи още, че опозицията възнамерява да информира ЕК, че управляващите явно не желаят комисия за ефективен контрол над тайните служби.

Илиана Масева от ДСБ отново потвърди становището на опозицията, че е безпредметно тя да участва в парламентарната комисия за контрол над ДАНС, защото това няма да е контрол на тайните служби.

Тази комисия може да контролира трудовите правоотношения - дали служителите редовно ходят на работа и счетоводството също, защото беше записано, че комисията може да се занимава с бюджета, поясни Масева. Според нея, управляващите са изгубили много ценно време и са проявили имитация на усилия да се структурира контрол върху службите.

Гергана Грънчарова каза, че проявява разбиране към възраженията на опозицията срещу начина на вземане на решение от комисията за контрол над ДАНС.

 „Те възразяват срещу консенсуса и настояват за мнозинство. Намирам, че има логика, в това тяхно искане и ще го обсъдим в отделните политически сили", сподели тя.

Грънчарова изтъкна, че за намирането на решение, отговорност носи управляващата коалиция, но и опозицията.

Запитана, дали управляващите са склонни на отстъпки, председателката на комисията Надка Балева каза, че вижда решението на проблема в разумни компромиси с интерес на националната сигурност и защита на интересите на държавата. Тя отказа да конкретизира кой е разумният компромис и подчерта, че разговорите продължават.

Минчо Спасов от НДСВ заяви, че ще предложи на политическото ръководство да отпадне изискването за пълен консенсус и решенията в комисията да се взимат с обикновено мнозинство, както е по закона за защита на класифицираната информация.