Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова заяви, че не може да приеме, че междинният Доклад на ЕК легитимира вота на недоверие към правителството.

Mинистър Грънчарова говори пред депутатите по време на дебатите в парламента по вота на недоверие.

Министър Грънчарова отбеляза, че междинният Доклад на ЕК е опит комисията да актуализира постигнатия напредък от България и да се подготви за следващия си основен доклад, който ще бъде публикуван през юли.

Грънчарова посочи, че в доклада е дадена положителна оценка за редица действия на правителството и парламента. Точно, защото по всеки от показателите има отчетен напредък, този вот базиран върху доклада на ЕК, е неискрен, допълни тя.

Гергана Грънчарова изрази съжаление, че се прави опит корупцията да стане клеймо върху образа на България пред нашите партньори и пред света.

Тя определи като смешен мотива на вота, че ЕК е наложила санкции на България заради злоупотреба с пари на европейските данъкоплатци.

"Българският данъкоплатец е и европейски данъкоплатец и парите, които харчим и инвестираме, са и европейски пари", посочи Гергана Грънчарова.

Министърът по европейските въпроси изтъкна, че когато има съмнения за корупционна смеха, е важно ние да сме тези, които ще спират изразходването на средства до установяването на случая.

Санкции от ЕК няма, има една единствена предпазна клауза - в областта на авиацията, и с нея ние станахме член на ЕС, каза още тя.

Министър Грънчарова изтъкна, че България е на второ място сред страните от ЕС по синхронизация на националното законодателство с европейското.

Гергана Грънчарова посочи също конкретни антикорупционни мерки, предприети от правителството, като затварянето на безмитните магазини, въвеждането на системата "единен фиш" по ГКПП-та, завеждането на дела за купуване на гласове.

Грънчарова каза, че решението на правителството за закриването на безмитните магазини е ярък пример за политическа воля по казус, който е източник на корупция, а не е взето единствено заради ЕК.

Според министър Грънчарова гласуването на това решение в парламента ще бъде сериозен тест за волята на парламентарните групи - управляващи и опозиция, за премахване на подобна привилегия.

Отварянето на архивите на бившата ДС също е решителна мярка за борба срещу различните видове зависимости. По думите на Грънчарова прави чест на това правителство, доминирано от БСП, че взе това политическо решение.

Гергана Грънчарова добави, че борбата с корупцията е кауза, за която има нужда от национален консенсус и по думите й тя е съизмерима с каузата ни за членство в ЕС.