Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова посети граничния контролно-пропускателен пункт Лесово-Хамзабейли, за да се запознае със системата за работата "единен фиш".

Системата е новост и в европейската практика и с нея се упражнява ефективен граничен контрол върху целия трафик на лица и превозни средства, гарантира и събирането на държавните вземания.

"България е сред първите европейски държави въвела системата "единен фиш", съобразна "добавена стойност" на нашия принос към сигурността на ЕС и има силен антикорупционен ефект", подчерта министър Грънчарова.

Нейното посещение съвпада с началото на проверката на експертите на Европейската комисия по шестте показателя в областта "Правосъдие и вътрешен ред", един от които е именно граничният контрол.

Граничният контролно-пропускателен пункт Лесово-Хамзабейли е открит в средата на 2005 г. За една година трафикът на хора и товари се е увеличил пет пъти, 80% от общия обем се падат на товарния трафик, информира подполковник Иван Лолев, началник на граничния пункт.

Организацията на работата зависи от спецификата на превозните средства и товари, при нормални условия на всеки две минути през пункта преминава обработено превозно средство.