Изразената от премиера на съседна Македония Никола Груевски позиция е израз на териториални претенции.

Това заяви президентът Георги Първанов по повод казаното от македонския премиер в Австралия, а именно:

„В Австралия македонците имат уникалната възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин. Призовавам ви да не се делите по този въпрос, защото няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци".

В отговор българския президент посочи, че думите на Груевски са „недопустими".

Още повече че Македония има амбициите да бъде член на ЕС, изтъкна държавният глава.

Искам да припомня още по-твърдо онова, което казах в началото на годината - Македония трябва стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на самия ЕС, подчерта Първанов.

Бождир Димитров:
Скопие не иска влизане в ЕС.
                        Още...

Той категорично заяви, че „българската подкрепа за македонското членство в Евросъюза не е безусловна".

По думите му тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции.

България е готова да подкрепи членството на Македония в Европейския съюз, но това предполага да се изостави езика на омразата и загатнатите претенции.

Това заяви от своя страна заместник външният министър Марин Райков, който е в делегацията, придружаваща българския президент Първанов в Австралия.

Действително за република Македония е успех, че се дава зелена светлина за започване на преговори, но започвайки тези преговори Скопие трябва да реши много въпроси, посочи той.

А и Македония все още не е получила дата за тези преговори и със сигурност ще е я получи тогава, когато реши проблемите със седите си, коментира още Райков.

Той беше категоричен, че подобен тип изказвания категорично са в противоречие с очакванията за наличие на добра политическа вола за разрешаване на тези въпроси.

Коментарът не може да бъде друг освен категорично отхвърляне на подобен род зле прикрити претенции срещу България и нейните граждани, отбеляза още Райков.

Той допълни, че е очевидно, че ЕС може да интегрира партньори, но едва ли ще бъде склонен да интегрира проблеми, каквито Република Македония все още генерира в своето обкръжение.