Последно
Европейската комисия отказа днес да потвърди предстоящото споразумение между ЕС и Либия за съдбата на петте български медицински сестри 

Надеждите, че петте медицински сестри и палестинският лекар, осъдени на смърт в Либия, ще бъдат освободени до седмици, се увеличават.

Това може да стане след споразумение за международните парични фондовете, в които има милиони долари за лечение на децата, заразени със СПИН, пише електронното издание на в. „Guardian".

Европейски дипломати коментираха снощи, че са „предпазливи оптимисти" за това, че осемгодишната сага може да е към края си, с което ще се подготви пътя за подобряване на отношенията между Европейския съюз и режима на Кадафи.

Оптимизмът дойде след като Върховният съд на Либия обяви вчера, че окончателното решение за присъдата ще бъде дадено на 11 юли, пише изданието.

Наблюдатели описаха вчерашната сесия на съда по-скоро като работна и по-малко конфликтна от предишните, макар че семействата на жертвите протестираха пред съда, държейки снимки на заразените си деца, 56 от които вече починаха.

Очакванията сега са, че смъртните присъди ще бъдат потвърдени, но скоро след това шестимата медици ще бъдат помилвани от Висшия съдебен съвет на Либия, или пък ще получат присъди, съответстващи на вече излежаното време в затвора.

В най-добрия случай, коментира „Guardian", те ще се приберат у дома в края на месец юли.

Официално лице от фондацията на Кадафи, която се ръководи от сина на либийския лидер Сейф ал Ислам, заяви пред АФП, че споразумението с ЕС ще бъде обявено съвсем скоро.

Идрис Лага, председател на Асоциацията на семействата, чиито деца са заразени с вируса заяви: „Може да постигнем споразумение за финансовите компенсации до седмица - дори преди следващото заседание на съда", припомня британският вестник.

Нито Либия, нито Европейската Комисия е готова да обсъжда Международния фонд за Бенгази, основан по настояване на Великобритания.

Но по информация на „Guardian" в него вече са събрани 50 милиона долара и пристигат още помощи.
Част от фонда се състои от либийския външен дълг към България, който ще бъде опростен.

Междувременно зам.външният ни министър Феим Чаушев потвърди слуховете, от вчера, че до споразумение и компромис може да се стигне преди 11 юли, когато съдът ще произнесе присъдите.
Както вчера бе коментирано, ако това стане присъдите на Върховния съд - каквито и да са те - ще са без значение.