Гласуването на част от депутатите от ДСБ за ограничаване на свободното създаване на избирателни секции се дължи на объркване при възникналия в пленарна зала хаос. Това обясниха в съобщение до медиите от партията.

На днешното заседание на националното ръководство на партията са били обсъдени промените в Изборния кодекс, които са гласувани в парламента. Тъмносините смятат, че с промените в уредбата за гласуването на сънародниците ни в чужбина се създава хаос. Освен това се нарушавали гражданските права на българите зад граница.

Гласуването в чужбина - само в дипломатическите ни мисии, реши НС

Гласуването в чужбина - само в дипломатическите ни мисии, реши НС

За да се прекрати намесата на външни за страната ни политически сили

Припомняме, че депутатите приеха на второ четене текстове от Изборния кодекс, с които решиха изборни секции зад граница да се разкриват само в дипломатическите ни мисии.

Депутатите от ДСБ поддържали възможността да се създават избирателни секции на територията на Европейския съюз и Северна Америка, първоначалния проект за изменение на Изборния кодекс.

Лишихме от глас българите в чужбина, обобщиха реформаторите

Лишихме от глас българите в чужбина, обобщиха реформаторите

Депутатите от ДБГ поискаха преди закриването на избирателни

Тъмносините щели да предложат на колегите си от Реформаторския блок, както и на останалите парламентарни групи, да бъде изготвен нов законопроект, който детайлно да урежда избирателните права на сънародниците ни в чужбина.

Те са категорични, че новият законопроект ще трябва да уреди най-малко създаването на избирателни райони извън страната, както и възможността свободно да се създават секции. Според ДСБ трябва да се урегулира и освобождаването от „задължително” гласуване на българите зад граница.