Изборни секции зад граница ще могат да се разкриват само в дипломатическите ни мисии. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене текстове от Изборния кодекс.

От ДПС възразиха срещу това, като настояха държавата да осигури на всички граждани възможността да упражняват конституционното си право да гласуват.

Очаквано спорът в зала се съсредоточи върху гласоподавателите от Турция. Българските граждани трябва да могат да гласуват спокойно, категоричен бе Четин Казак. Той изтъкна, че винаги във всяка секция зад граница има представител на българската държава, който да следи как се провеждат изборите.

ГЕРБ и патриотите много доволни от изборните промени

ГЕРБ и патриотите много доволни от изборните промени

Борисов дошъл, за да успокои притесненията на патриотите

От Патриотичния фронт пък посочиха, че ако изборите се провеждат в дипломатическите мисии, то вотът щял да бъде под контрола на българската държава.

Красимир Каракачанов нападна ДПС за „дослука” им.

На това пък Четин Казак веднага реагира с думите: „Вашият дослук с НФСБ ви вкара в Народното събрание”, допълвайки: „Явно вас ви води турската поговорка „Интересът клати феса.”

В крайна сметка предложението изборни секции да се разкриват само в дипломатическите ни мисии бе широко подкрепено и мина със 145 „за”, 27 – „против” и 1 „въздържал се”.

Борисов изненадващо в парламента, ще има ли промени в променения Изборен кодекс?
Обновена

Борисов изненадващо в парламента, ще има ли промени в променения Изборен кодекс?

Цецка Цацева, Цветан Цветанов, Данаил Кирилов и шефове на групи дискутират

По време на дебатите лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и неговият заместник Искрен Веселинов категорично защитиха предложението на патриотите да се регламентира, че избирателни секции в чужбина се откриват само на територията на българските дипломатически представителства.

Веселинов смята, че ако това не се приеме, в изборния процес отново ще съществува порок заради намесата на външни за страната ни политически сили. Той е категоричен, че не може да се провеждат избори на територии, които не са под контрола на българската държава. Това било изкривяване на представителността в българското Народно събрание.

Депутатът се аргументира, че няма механизъм в чужбина, който да контролира дали даден гражданин не гласува във всичките разкрити секции в съответното населено място. Освен това за изборните помещения се плащал наем, който идвал от българския бюджет.

Задължиха ни да гласуваме

Задължиха ни да гласуваме

След два часа и половина спорове в парламента

Искрен Веселинов подчерта, че ако предложението на патриотите бъде прието, българският парламент ще извади един от най-отровните зъби на наеосманистка Турция и ще прекрати възможността й за намеса във вътрешните работи на България.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също подкрепи предложението. Той е категоричен, че съществува огромен проблем с намесата на Турция във вътрешните дела на България. Според него до това се е стигнало заради широко отворената врата в избирателния ни кодекс и възможността да се разкриват изборни секции къде ли не.

Каракачанов напомни, че са били касирани някои от резултатите от изборни секции в Турция на изборите през 2009 година. Оказва се, че в секции в Азия са гласували по 1600 души за един изборен ден, което е физически невъзможно – това и беше доказано, изтъкна патриотът.

Той предупреди, че страната ни няма възможност да контролира изборния процес в такива секции. Това пък от своя страна водело до манипулации.

Питам ви, ще позволим ли една чужда, все по-ислямизираща се държава, да контролира българските избори, да ги организира на своя територия и да вкарва партии в българския парламент, защитаващи чужди интереси, заяви Красимир Каракачанов.

Той посочи, че някои колеги ще го репликират, че се нарушава правото на някого да гласува, но е убеден, че е по-важно честта, достойнство и суверенитета на Република България да бъдат защитени.