Патриотите и ГЕРБ в лицето на Цветан Цветанов, Цвета Караянчева, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов излязоха пред медиите на брифинг в парламента, за да разсеят, както те поясниха, опитите за внушения по приемането на промените в Изборното законодателство.

Валери Симеонов обясни, че вчера е бил притеснен от начина, по който се приема изборното законодателство в зала.
Споделил с Цветанов притесненията си, който пък от своя страна му предложил да разговарят с премиера. Именно така се стигнало до днешната изненадваща поява на премиера Борисов в законодателния орган.

Патриотите са изключително доволни, че е приет текстът, изборни секции да се разкриват само в консулските и дипломатическите мисии зад граница.
По мнението на Симеонов това била полезна и икономична идея за България.

Гласуването в чужбина - само в дипломатическите ни мисии, реши НС

Гласуването в чужбина - само в дипломатическите ни мисии, реши НС

За да се прекрати намесата на външни за страната ни политически сили

Той остро критикува медиите, че при вчерашното отразяване на изборните дебати не отбелязали, че задължителното гласуване било идея на Патриотичния фронт.

И Красимир Каракачанов изрази задоволството си, че що се отнася до изборните правила герберите били диалогични. Правото на глас на никого не е ограничено, заяви още Каракачанов.

Цветан Цветанов на свой ред припомни, че партията му е участвала в събирането на подписи за допитването за задължителното гласуване. По мнението на Цветанов ГЕРБ изпълнявали предизборните си ангажименти към избирателите си по отношението на Изборния кодекс. Форма на активна регистрация, според него, било заличаването от изборните списъци след второ неучастие във вот.

Казусът с район „Чужбина” произлязъл от това, че не било ясно от кои български райони да се вземат мандатите за този район. Според Цветанов не се ограничавали българските избиратели зад граница и те щели да могат да гласуват.

Задължиха ни да гласуваме

Задължиха ни да гласуваме

След два часа и половина спорове в парламента

Цветан Цветанов обеща още, че ще се съкратят сроковете за въвеждане на електронното гласуване. Управляващите планират да направят опит да го въведат експериментално още за президентските избори.

Ако експериментът е успешен, ГЕРБ искат електронно гласуване да е възможно за следващите официални избори след президентските. На въпрос дали изпълнителната власт има възможност да го въведе, Цветанов посочи, че това е ангажимент на Министерски съвет, а парламентаристите щели да дадат законодателната възможност да се гласува електронно.

Парламентът прецака референдума на Слави Трифонов

Парламентът прецака референдума на Слави Трифонов

Депутатите разделиха провеждането на изборите и референдуми

За другия спорен въпрос вчера – за референдума – Цветанов коментира, че е добре допитването до народа да е преди национални избори. Така можело да се направят нужните законодателни промени, след като народът се произнесе.

По мнението му не било проблем да се прави референдум в разгара на лятото, като Цветанов даде за пример 2009 година, когато на летни избори ГЕРБ спечели първата си победа.