Депутатите разделиха провеждането на изборите и референдуми с гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Със 119 гласа „за” депутатите подкрепиха предложението на лидера на левицата Михаил Миков двата избора да не могат да се провеждат в един ден.

В отрицателен вот съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев заяви, че това е един от „най-грозните актове – законодателна промяна, засягаща правата на българските граждани”. По думите му всички, които са подкрепили този текст, знаят, че това се прави по конкретен повод.

„Поради такива решения рухва в България доверието на българските граждани. Гласувах против, защото ако сме против референдумите, трябва да имаме доблестта да излезем и да си го кажем”, заяви Радан Кънев.

Според него липсва отговор на въпроса защо гласуването да е задължително, когато се избират депутати и да не е задължително, когато се решават важни въпроси за страната.

Предложението бе прието в пленарна зала, въпреки че не е било прието в комисия. Така на практика референдумът на Слави Трифонов няма да се проведе с президентския вот, с което се очаква по-ниска избирателна активност на самия референдум.

Припомняме, за да е валидно, допитването до народа трябва да събере гласове, не по-малко от тези на последните парламентарни избори. Практиката до момента показва, че това не е възможно.

„Скритият смисъл на това предложение е референдумите да не бъдат с достатъчно участие и да нямат тежест”, коментира Мартин Димитров.

Подписката, организирана от екипа на Шоуто на Слави, събра над 500 хиляди редовни подписа, с което задължава властта да организира референдум. Най-вероятно обаче, с приетите днес текстове, това допитване ще се изтегли преди президентския вот, което означава в разгара на лятото, когато изборната активност ще е символична.

Само преди по-малко от година законът за провеждане на референдум бе променен така, че допитването до народа да се провежда задължително заедно с предстоящи национални избори, което сега пък се отменя.