Kогато лявото и дясното се слеят губят и двете, но най вече губят народите. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на дискусия за идейните, политически и организационни предизвикателства пред левицата.

Днес обществото ни страна изключително много от чувството за несправедливост, смята тя. Колко хора днес в България се чувстват свободни?, попита соцводачът. Наложителна е промяната в България, убедена е Нинова.

Около тази кауза можело да се обединява националната енергия. Младите можели да са двигателят на промяната. Живко Георгиев представи резултатите от проучване за БСП като алтернатива. 1100 са респондентите в проучването и е проведено в периода 1-12.02.2018. Оценката за кабинета е 3,4.

Това обаче не е най-ниската оценка. Рядко се надскача оценка от 4. Критицизъм има достатъчно, обясни Георгиев. Гафовете на правителството: Истанбулската конвенция, корупцията, втория лифт на Банско, показността, неадекватните решения в здравеопазването, политиката по доходите и др.

Голяма част от населението смята, че посоката на управлението е грешна. Подобрение очакват богатите,бедните са песимисти за промяна в следващата година. Малко по-позитивно е отношението към ГЕРБ, отколкото към БСП . 150 000 гласа е преднината на партията на Бойко Борисов пред червените. Има леко разколебаване в електората на ОП.

Харизматичният лидер е силната страна на ГЕРБ,както и силната външна политика. Недостатъците е хаотичната политика, корупцията, авторитарното управление и калинките. На червените силната страна е опитът, интелигентните и подготвени кадри. Недостатък е корупцията, тесногръдието, става ясно от проучването.

БСП трябва да се справи със своята самотност, тъй като няма партньори. На хората им тежи споменът за няколкото неуспешни мандата на червените. Левицата се възприема като партия със застаряващ електорат. Освен това създава усещането, че е в международна изолация.