„Българското правителство ще бъде сред първите, които ще ратифицират договора за присъединяване на Република Хърватия към Европейския съюз. Страната е положила огромни усилия, които са видни".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция в Загреб с хърватския си колега Ядранка Косор.

Борисов изрази мнение, че не би следвало да бъде въведен мониторингов механизъм по отношение на Хърватия след присъединяването й в ЕС, какъвто вече няколко години има спрямо България.

По думите му в България обаче е необходимо да има мониторинг, за да се осъществят реформите в съдебната система.

Премиерът обясни, че за първи път от няколко месеца сме имали положителен доклад, в който е била отчетена силната политическа воля за справяне с негативните явления.
За целта, посочва Борисов, създаваме специализиран съд, който ще започне да функционира от средата на годината, правим промени в НК и НПК, закон, касаещ конфликта на интереси, Закон за отнемане на имущество придобито по престъпен начин.

От своя страна Ядранка Косор подчерта, че хърватското правителство ясно осъзнава задължението си да продължава работата и след присъединяването към Европейското семейство.
Искаме да приключим преговорите до юни, когато ще отбележим 20 години от признаване на независимостта на Хърватия и това ще бъде втората исторически важна крачка за държавата", отбелязва Косор.

Запитан дали инициативата на Франция и Италия за промяна на шенгенските правила ще забави влизането на България и Румъния в безвизовото пространство, Борисов заяви, че Европейските правила са за всички и трябва да бъдат спазвани от държавите-членки на общността.

Борисов бе категоричен, че както трябва да се спазват всички критерии за членство в Шенген, така трябва да се изпълняват и критериите за дефицит под 3 %, които Евросъюзът е приел.

Аз съм за това да има всякакви предложения, които ще подобрят състоянието на Евросъюза. Но както правителството в България прие Пакт за финансова стабилност до 2013 г., с който да заковем дефицита под 3 %, така това трябва да направят всички държави-членки на ЕС", заяви Борисов.