"По наша информация има задържани хърватски фенове", съобщи външният министър Екатерина Захариева в ефира на Нова телевизия в коментар на сблъсъците между фенове на "Левски" и "Хайдук" в Хърватия.

По думите на Захариева, в 2.35 ч. е постъпил сигналът, след което консулът ни и посланикът ни са тръгнали към мястото.

"През цялото време са били със задържаните фенове на "Левски." Оказали са съдействие за хотел, за издаване на паспорти от хората в изгорялата кола", допълни още Захариева.

Припомняме, на 12 юли преди мач между ФК "Левски" (София) и ФК "Хайдук" (Сплит) при сблъсъци между техни фенове, бяха арестувани 18 българи. Постепенно те бяха освободени от ареста.
При завръщането им в България стана ясно, че хърватски фенове са опитали да подпалят една кола с намиращи се вътре в нея четирима българи.

Освободени са българските фенове, разпитани в хърватската полиция

Освободени са българските фенове, разпитани в хърватската полиция

В хърватската полиция бяха разпитани 22 привърженици на българския тим

Екатерина Захариева заяви , че има уверение, че се извършва разследване и за палежа и то ще се извърши във възможно най-кратки срокове. Случилото се и по хърватските закони е престъпление с висока обществена опасност, подчерта тя.

"Нямаме данни, че полицията е съдействала за палежа на колата", уточни Екатерина Захариева.

Относно аферата "НДК" Захариева заяви, че парите, които са отпуснати за НДК, са за европредседателството ни. Тя се надява скандалът да не измести истинския дебат по време на председателстовото. Според Екатерина Захариева е важно да се установи дали има злоупотреби и от кого.

"Това ще затвори темата", подчерта Захариева.