Реформата в здравеопазването няма да се случи до края на мандата на това правителство. Това заяви пред БНТ депутатът от ДПС Хасан Адемов - председател на социалната комисия в 44-то народно събрание, бивш социален министър и един от успешно излекуваните пациенти на коронавируса.

"За реформата се мисли и говори от 30 г., но за съжаление та не е реализирана. В условия на криза, независимо от мобилизацията, се стигна до ситуация, при която в определени региони се стигна до недостиг на кадри - Сливен, Ямбол", каза Адемов.

Припомняме, болниците в Сливен и в Ямбол бяха изправени пред сериозни изпитания - медици от общинската болница в Сливен бяха заразени. От сливенската болница почина д-р Илияна Иванова и се наложи военната болница да поеме случаите на коронавирус.

Спешното отделение на болницата в Ямбол бе затворено, болницата беше пред колапс

Спешното отделение на болницата в Ямбол заработи отново

Спешното отделение на болницата в Ямбол заработи отново

То беше затворено за 24 часа за щателна дезинфекция

"Очевидно е, че реформа до края на този мандат няма как да се случи. За да може да се реализира тя, трябва да има максимално ниво на съгласие, не само политическо, а и сред обществото ни", категоричен е бившият социален министър.

Той акцентира и за още едно предизвикателство пред страната ни - липсата на медицински персонал. "Тази криза показа нагледно у нас, че има проблем с недостигащи медицински специалисти. Неслучайно се наложи и подкрепата от доброволци, но здравни специалисти няма не само у нас, но и в цял свят", каза Адемов.

Според него е очевидно че мотивацията на младите лекари да останат у нас, не е на необходимото ниво.

Д-р Хасан Адемов благодари на лекарите, които са го излекували от коронавируса. Това е едно заболяване, което протича като сезонна вирусна инфекция, но то протича достатъчно сериозно, с разгърната клинична картина. Коронавирусната инфекция протича по различен начин - в зависимост от възрастта, пола, придружаващите заболявания, каза д-р Адемов.

ДПС ще подкрепи мерките на правителството за намаленото ДДС в рестарантьорския бизнес. "Това е грешка, но е временна мярка, до края на 2021-ва, но на този етап това е правилното решение", каза д-р Адемов.