Надзирателите в затворите се събраха на пореден протест пред Министерството на правосъдието.

Над 2000 души призоваха за оставка на цялото правителство "Борисов 3", като протестът е под наслов "Европа е и за нас".

Един от най-силните лозунги на протестиращите гласи "Торба с лъжи на Министерството на правосъдието", а до него имаше паничка със семки и жълти стотинки, с което очевидно искат да кажат, че властта им дава празни и неизпълнени обещания. Друг от лозунгите обявява, че "Само едно е сигурно в сектор "Сигурност" - несигурност".

20 автобуса и 100 коли с надзиратели тръгват за протеста в София

20 автобуса и 100 коли с надзиратели тръгват за протеста в София

Основните искания са за увеличение на заплатите

Сред другите призиви на надзирателите изпъкват: "Докога европейските ценности и норми ще бъдат само на хартия в България"; "Докога ще ни третират като втора ръка хора"; "Оттук нататък за нас е въпрос на чест"; "Докога от следващия бюджет"; "Искаме увеличение, а не подаяние" и др.

Надзирателите протестират основно за достойно заплащане.

Не се размина и без персонална атака срещу министъра на правосъдието Цецка Цачева, по адрес на която беше издигнат лозунгът "Майката на нацията" - мащеха за служителите". Докато бяха все още пред управляваното от Цачева ведомство, протестиращите обявиха, че от днес дават ключовете на затворите на правосъдния министър.

Недоволните се бяха снабдили с клаксони, свирки, звънци, български знамена, балони в бял, зелен и червен цвят. 

Множеството настоява за Закон на надзирателя.

След като надзирателите пристигнаха пред Министерския съвет, те започнаха да скандират по адрес на управляващите "Мафия" и "Айдуци". Те не бяха допуснати в сградата на Министерския съвет, за да внесат исканията си. 

Начинаещите полицаи взимат 105 лв. повече от надзирателите

Начинаещите полицаи взимат 105 лв. повече от надзирателите

Синдикатът иска още 700 надзирателя и 600 щата за "Съдебна охрана"

Радостин Радованов от синдикалното дружество на надзирателите в Пазарджик коментира, че ако работещите в затворите не бъдат чути и днес, те няма да спрат с протестите и ще продължат през следващите седмици и месеци до пълна победа и докато не бъдат чути. 

Основните им искания са за увеличение с 20 процента на заплатите и увеличение на броя на надзирателите в затворите, подобряване на условията на труд, решаване на проблемите с натрупаните дни отпуска, качеството на униформеното облекло, лошото материално и техническо оборудване и увеличаващата се агресия срещу надзирателите в затворите.

Надзирателите искат среща с властта преди протеста

Надзирателите искат среща с властта преди протеста

Той ще се проведе е на 10 март 2018г. (събота) от 13:00 часа

Протестиращите заявяват още, че те "не са шепа объркани служители, а са на мисия да спасят достойнството на професията и бъдещето на децата си".

Те подчертаха още, че са бъдещето на България.

Присъстваха представители на синдикати на служителите в затворите от Варна, Габрово, Враца, Плевен, Бойчиновци, Бобовдол и др.

Шествието тръгна от Министерството на правосъдието, мина през Министерството на финансите, а крайната му спирка е Министерският съвет.

Не мога да вдигна заплатите на надзирателите, "хвърли кърпата" Цачева
Обновена

Не мога да вдигна заплатите на надзирателите, "хвърли кърпата" Цачева

Надзирателите искат 20% увеличение