Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Това заяви пред БНТ Иван Хиновски, енергиен експерт и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Думите му са по повод вчерашното решение на НС за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното от януари 2021 г.

Той подчерта, че това е нарушение на Конституцията, тъй като не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор.

Според експерта мораториумът заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

С мораториума изпращаме послания на бананова република, възмутен Рамадан Аталай
Обновена

С мораториума изпращаме послания на бананова република, възмутен Рамадан Аталай

Правели се опити за източване на Фонда за енергийна ефективност

Хиновски бе категоричен, че този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай - дори наказателна процедура, прогнозира той.

Решението заплашвало и енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, посочи Хиновски.

Той прогнозира и фалит на "Топлофикация София" до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството щяло да повлече след себе и "Булгаргаз".

По негови думи в системата има резерви, които могат да се използват. За целта били необходими няколко промени в закона за енергетиката.

Извънредна комисия промени мораториума върху цените на тока

Извънредна комисия промени мораториума върху цените на тока

ДПС: Не може парламентът да тръгва да прави грешка върху грешка

"Фонд "Сигурност" в енергийната система може да натрупа огромни средства от свръхпечалбите на дружествата, които произвеждат електроенергия и които изнасят - АЕЦ "Козлудуй", НЕК, това са всички ВЕИ, ТЕЦ "Марица-Изток", американските централи, всички те трупат огромни печалби от износ", поясни Хиновски.

Той изрази мнение, че след като тези дружества получават свръхпечалби от износа на електроенергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно обратно във фонда и оттам да се подпомага индустрията. Това можело да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на "Има такъв народ" щяла да отправи тези и други предложения.

"С този популизъм в основата на всичко е битовият потребител. А ние забравяме индустрията, която сме оставили на произвола на съдбата", изтъкна Хиновски.

Правителството в шах, но няма да търси отговорност от депутатите си

Правителството в шах, но няма да търси отговорност от депутатите си

Корнелия Нинова нямала пръст в гласуваното замразяване на цените на тока