От партия "Ред, законност и справедливост" твърдят, че разполагат с информация за това, че висши служители на Националната агенция за приходите са участвали в престъпна схема за източване на ДДС в особено големи размери.

Това обяви лидерът на партията Яне Янев по време на пресконференция.

Той не пожела да съобщи кои са служителите, но уточни, че става въпрос за схема с фиктивни фирми, които са сключвали фиктивни сделки.

Според "Ред, законност и справедливост", в резултат на измамата са нанесени щети, в размер на годишната вноска, която България плаща на Европейския съюз.

От партията настояват финансовият министър Пламен Орешарски да отстрани изпълнителния директор на НАП Мария Мургина, защото тя е пряко отговорна за действията на служителите си.

От "Ред, законност и справедливост" твърдят още, че Софийската градска прокуратура е разпоредила предварително производство по случая с източването на ДДС.

След извършена проверка от страна на ДАНС има образувано досъдебно производство срещу висши длъжностни лица от Националната агенция по приходите.
              Роман Василев

Заместник-главният прокурор на София Роман Василев потвърди, че има повдигнато обвинение по член от Наказателния кодекс срещу неизвестни извършители за източване на ДДС от служители на НАП.

На въпрос дали за това не носи отговорност и Мария Мургина в качеството си на ръководител на Агенцията, прокурор Василев отговори, че на този етап не би могъл да каже.

Припомняме, вчера ръководството на "Ред, законност и справедливост" се срещна с градския прокурор Василев.