Бившият правосъден министър Христо Иванов е с амбиция партията му "Да, България" да участва в изборите.

Иванов и съмишленици направиха първа стъпка към учредяването на най-новия политически проект - Движение "Да, България", който вече имал над 10 000 последователи в социалните мрежи. Стратегическа цел за партията на Иванов е създаване на максимално широк антикорупционен фронт, който да обединява не само политически партии и лица, но и граждански структури.

"Основната ни цел е освобождаването на България от нейния корупционен плен и разрушаването на модела на управление, който се основава на корупция", заяви ексминистърът на правосъдието. Той допълни, че искат да направят нова политическа организация, в която една нова генерация от хора да намери политическо представителство.

"Уверени сме, че беззаконието и корупцията са основните причини за бедността и усещането за безперспективност", посочи Христо Иванов.

Христо Иванов все пак прави нов политически проект

Христо Иванов все пак прави нов политически проект

Заедно с Иво Прокопиев, Радан Кънев...

В списъка с членове на Инициативния комитет за учредяване на политическа партия Движение "Да, България" има много юристи, икономисти, IT специалисти и хора на изкуството.

Предвижда се учредителното събрание да се проведе в началото на януари. "Амбицията ни е да успеем да завършим процеса навреме, за да участваме в изборите", коментира Иванов. За бъдещата партия той уточни, че "това не е проект, който започва в нечий кабинет". Това е материализация на нашата гражданска енергия, изтъкна Иванов.

Ще търсим максимално широка подкрепа от максимално много свестни хора, посочи юристът и преподавател в Софийския университет доц. Кристиан Таков. По думите му, напоследък става все по-невъзможно човек да си изкарва парите по почтен начин, защото политиката им пречи. Политика се превърна в мръсна дума и хората с основание се страхуват да влязат в нея, смята доц. Таков.

"По никакъв начин няма да убеждаваме никого, че не сме партия на една или друга активна гражданска група", посочи Христо Иванов по повод твърденията, че са партия на "Протестна мрежа". По думите му, Движение "Да, България" е партия на осъзнаването в гражданските среди - включително Протестна мрежа, но не само. Бившият министър на правосъдието обаче бе категоричен, че без пренасянето на битките и каузите на парламентарен терен, не биха могли да постигнат истинската промяна, която целят.

За бъдещи коалиции според Иванов е рано да се говори. "Нерегистрирана партия за коалиции много трудно може да говори, защото това е нещо, което може да се коментира само от гледна точка на реално съществуващи органи, които могат да формират колективна политическа воля", посочи той.

Новата партия обаче вече има планирани събития. На 29 декември в литературен клуб "Перото" ще се проведе среща-разговор за България.