Бившият правосъден министър Христо Иванов отправи поглед към българите в чужбина и даде заявка, че политическият му проект, с който планира да участва в изборите за парламент догодина, ще бъде насочен до голяма степен и към нашенците зад граница.

До 2 години населението на България ще е под 7 милиона

До 2 години населението на България ще е под 7 милиона

Годината бележи антирекорд за най-малко раждания

Той заяви, че иска да съхранява българската идентичност. Тази заявка направи пред медии, когато събра наши сънародници на среща в столицата.

"Организираме тази среща с българи, които живеят в чужбина, за да поговорим как заедно бихме могли да почнем да мислим за България не като малка, смачкана страна, а като една голяма страна", обясни инициативата той.

По мнението му 3 млн. българи живеят в чужбина и тези хора са огромен резерв и потенциал. Според него няма политика, насочена към развитие и съхраняване на връзките с България на българите в чужбина.

Христо Иванов амбициран партията му да участва в изборите

Христо Иванов амбициран партията му да участва в изборите

"Да, България" ще бъде учредена в началото на януари

"Желанието ни е да започнем този разговор и той да продължи в интернет", каза още Христо Иванов.

Българската общност зад граница трябвало по-активно да се включа в нашия политически, икономически и обществен живот. Иванов иска да върне у нас част от българите, които живеят зад граница.

Според него е важно да се говори дори за идея за конкретни бизнес инкубатори, за които българите в чужбина да помислят дали и България не може да е място, където да започнат бизнес.

Бившият правосъден министър даде заявка за формирането на целенасочена политика за това второто и третото поколение българчета, които се раждат в чужбина, да запазят ясна връзка с родината на родителите си.