Новият списък със санкционирани по закона "Магнитски" е вот на недоверие към българските правоохранителни институции. Това заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Припомняме, в петък Съединените щати наложиха санкции за корупция по закона "Магнитски" срещу петима наши сънародници - Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов и Николай Малинов.

Иванов определи санкциите като огромен шамар за България. По негови думи трябва да се захванем да си оздравим държавата и институциите, тъй като от години не правим необходимите реформи. Този тип интервенции били крайни мерки.

"Докарваме се до състояние на полувменяемост на държавата и на нейните институции, категоричен бе съпредседателят на ДБ.

Според него главният прокурор Иван Гешев и ръководителят на НСлС Борислав Сарафов трябва да си подадат оставката.

Христо Иванов зове Гешев да подаде оставка заради новия списък "Магнитски"

Христо Иванов зове Гешев да подаде оставка заради новия списък "Магнитски"

Той бе категоричен, че санкциите са удар по ядрената мафия и русофилските организации

"След този акт какъв Шенген ще търсим? Как ще искаме споделяне на информация? Да се махат тези хора, за да могат да се отпушат реформите. Гешев и Сарафов не намериха начин да разпитат Божков. Това се връща към нас като бумеранг", посочи Иванов.

Той настоя за дълбока конституционна реформа на прокуратурата.

"Прокуратурата пази Борисов от отговорност, той пази прокуратурата от отчетност. Превръщаме се в болния човек на Европа", обобщи Иванов.

По негови думи, ако българската прокуратура и американските служби са имали нормални взаимоотношения, въобще е нямало да се стигне до подобни санкции. Това е извънредна мярка, която според него показва тежко недоверие.

Иванов отбеляза, че в България темата за системната корупция и системното руско влияние тежи от много години.

Надежда Йорданова чака прокуратурата да спре да се държи като нечула, невидяла и неразбрала

Надежда Йорданова чака прокуратурата да спре да се държи като нечула, невидяла и неразбрала

Санкциите по "Магнитски" показвали, че държавното обвинение у нас буксува

Двете неща - корупцията и руското влияние, са свързани изключително тясно, посочи той и допълни, че България с години е затъвала в корупция и руско влияние и това не е новина.

"Трябва да сме активна страна, която казва, че иска да се освободи от това влияние, но нашият президент го брани. Радев все повече влиза в ролята на главен руски лобист в ЕС", заяви съпредседателят на ДБ.

Според него страната ни е блокирана от ГЕРБ и ДПС да прави реформи. Той посочи, че обединението на партията му с ПП е възможност българските граждани да инвестират своето желание за промяна на едно място.

Борислав Сарафов: Списъкът "Магнитски" е открита подкрепа на нашите действия

Борислав Сарафов: Списъкът "Магнитски" е открита подкрепа на нашите действия

Списъкът е стимул за реформата, която е нужна да се предприеме в нашата съдебна система