Промяна може да има, ако главният прокурор Иван Гешев бъде отстранен, както и Висшият съдебен съвет. Такава позиция изрази съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във връзка с предложението на управляващите за въвеждане на фигурата на прокурор, който да разследва главния. Сопред него, то е "пошла, евтина измама, шменти капели, които Борисов и ГЕРБ се опитват да пробутат".

"Няма никаква промяна, вадят от същото, този не и надглавен прокурор, а подглавен прокурор. Защото докато главният прокурор е главен прокурор, да му туриш един негов подчинен, избран от същия ВСС, който избра този главен прокурор, и който си затваря очите за всичките му мизерии. Тези хора сега щели да изберат някакъв прокурор, който е подчинен на главния прокурор, да разследва главния прокурор. Абсолютна подигравка е това", заяви Иванов в дискусионния формат #Да питаме.

"Гешев трябва да бъде отстранен. Този ВСС трябва да бъде отстранен. Трябва да бъдат отстранени тези хора и едва тогава можем да говорим за някаква промяна. Докато не се предвиди, когато главният прокурор бъде разследван за престъпление, да бъде отстраняван. Докато той си седи в кабинета, размахва пръст, няма да има никога дори теоретична възможност някой прокурор да прояви смелост. Аз цяло лято търсех такъв прокурор." - каза още Христо Иванов.

Според него, в момента се наблюдават имитации и на практика ГЕРБ вади проекта си отпреди конституционния. Що се отнася до предложението евентуални дела срещу главния прокурор да се гледат от спецсъда, Иванов заяви, че спецсъдът е"създаден от Цацаров, за да бъде личният съд на главния прокурор".

Група протестиращи скандираха през резиденцията на Херо Мустафа

Група протестиращи скандираха през резиденцията на Херо Мустафа

И пред испанското посолство...