Г-н Борисов, не ставайте премиер. Вие сте доказали, че сте вреден за българската демокрация. Това апелира лидерът на "Да, България" Христо Иванов на първата пресконференция след провелите се предсрочни парламентарни избори.

Иванов призова още Борисов като представител на поколението, което е влязло в политиката в началото на 90-те години, да се оттегли и да остави нормалните хора в ГЕРБ да направят някаква промяна от каквато има нужда българската демокрация. Христо Иванов настоя този парламент да има колкото е възможно по-кратък живот, да бъде променена избирателната система, за да може да се получи някаква легитимност на следващия парламент.

Той коментира още, че победата на Бойко Борисов е "тактическа", която ще струва много и на ГЕРБ, и на България. По думите му този парламент представлява единствено Пеевски. "Той е политическа цедка на статуквото", заяви Иванов.

Борисов: Българският народ е мъдър
Обновена

Борисов: Българският народ е мъдър

ГЕРБ са длъжни да направят правителство

Според него сега Борисов е изгубил и онези смокинови листа, които са му давали възможност да твърди, че извършва някаква реформа и промяна. Христо Иванов бе категоричен, че Борисов е доказал е, че е вреден за разделението на властите.

"Доказал е, че може да работи само с лобита в съдебната власт", каза още той.

В анализа си за изборния резултат на "Да, България" Христо Иванов заяви, че проектът, който са започнали, е жизнен и има перспектива да се превърне в реална алтернатива на статуквото. По думите му без съдебна регистрация, без съществуващи структури, поставени под изключителна медийна атака, "Да, България" е успяла да достигне 100 хиляди гласа. Идеалът, който ги води, е европейска и демократична България.

"Нашето дълбоко желание е да имаме здрава държава и здрави институции. В това ние виждаме нашето родолюбие", коментира още той. По думите на Иванов "Да, България" е бъдещото на българската политическа система. Той коментира още, че играта за обединение на дясното е вид преформатиране на някакви гласове, които се считат за собственост.

С 5,45% ГЕРБ би БСП на предсрочния вот

С 5,45% ГЕРБ би БСП на предсрочния вот

В 44-то НС влизат още Обединени патриоти, ДПС и "Воля"

Христо Иванов бе категоричен, че ще продължат да търсят формулата на доверието, а не формулата на сумирането на десните партии. "Отказахме да играем играта - вие сте виновни", коментира още той. По думите му усилието за създаване на голяма демократична общност е много по-голямо усилие от коалиране в дясното.

"Повече не можем да си позволим да разчитаме на Брюксел да е гарант за нашата демокрация, за върховенството на закона", каза още той.

Христо Иванов коментира още, че това, което се случва в дясното е окончателното плащане на цената на коалиционния модел на Реформаторския блок или сметката от 2014 година. Той бе категоричен, че коалицията на Реформаторския блок е резултат от най-голямата протестна вълна, но блокът е пребивавал в опити да я премълчава, игнорира. По думите му той се е превърнал в нарицателно за неуспешен модел за коалиране.

Иванов определи коалицията на реформаторите като на тези, желаещи да влязат в джоба на Бойко Борисов подобно на Гъливер, само и само, за да влязат в парламента. Той припомни, че в политиката две плюс две не винаги е равно на четири. По думите му "Да, България" остава ясно опозиционна, прицелена към формиране на голяма демократична общност.

По думите му предстои национална конференция, на която ще бъде поискан вот на доверие в рамките на този дебат.