Следващият парламент, който ще бъде преди местните избори и всички ще ръководят действията си, съобразно тях, още по-малко ще има в него някакви прояви на отговорност и жертване на егоистичния партиен интерес. Изглежда много вероятно и следващият парламент да не роди управление и да отидем на нови избори 2 в 1 с местните. Това заяви пред БНР съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

По думите му президентът от две години прави едно и също с един и същи резултат - отиване на избори и управление на служебни кабинети. Дали ще има парламентарно управление е отговорност на партиите в Народното събрание, уточни депутатът. Румен Радев е в положението на онзи с баницата, ние, партиите, му я даваме, допълни той.

Христо Иванов посочи, че големият въпрос е до каква степен партиите в НС са съумели да възстановят парламентарното управление. Той заяви, че това Народно събрание се е провалило. Депутатът изрази скептицизъм за излъчване на правителство с третия мандат.

Народният представител каза, че Демократична България ще участва в разговорите с БСП, но не посочи, дали ще подкрепи третия мандат. Според него страната отива на нови предсрочни избори, които няма да променят особено ситуацията.

Иванов коментира и скандала с криптобанката Nexo. По думите му това е било част от подготовката да бъдат създадени аргументите, за да не отиде третият мандат при ДБ. В САЩ и Обединеното кралство има действия, свързани с компанията, които се развиват от месеци. Кога точно нашата прокуратура ще се задейства, как точно това ще бъде представено и анонсирано, е избор, който се прави у нас. Не за първи път прокуратурата се меси в политиката. Това е централният въпрос, който ние поставяме - прокуратурата трябва да се деполитизира, каза още той.

Радев избрал БСП - могат да правят компромиси и да управляват с опонентите си

Радев избрал БСП - могат да правят компромиси и да управляват с опонентите си

Партията разбира тежестта на ситуацията и отговорността, която им се възлага с третия мандат