Пълен абсурд е твърдението, че България ще се съгласи на предоговаряне на условията в преговорната рамка със Северна Македония. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР. Според него такава тема не е повдигана нито във вътрешен план, нито от международните ни партньори, нито има някакъв шанс да се случи.

Според него, България е претърпяла пълен провал в дипломация по отношенията си със Северна Македония през последните години и изрази надежда, че външният министър Мария Габриел би променила посоката на поведение спрямо съседите ни.

Той подчерта значението на отношението между българи и македонци. "Ние искаме да се сближаваме с нашите братя, а постигаме точно обратното", обясни Иванов. "Позволихме на политиците от двете страни да инжектират омраза", добави той.

Що се отнася до управлението, той продължава да настоява да се намери формула, която да гарантира функциониращо мнозинство с ГЕРБ-СДС в Народното събрание за изпълнение на задачи, като приемането на законодателната програма, попълване на регулаторите и прочистване на службите за сигурност. Според него редовните срещи на лидерско ниво във вторник са стъпка в правилната посока. Една от целите за него е да се избегнат плаващите мнозинства.

Борисов, Пеевски и Иванов сложиха подпис под декларация за Украйна в НАТО

Борисов, Пеевски и Иванов сложиха подпис под декларация за Украйна в НАТО

Декларацията не е подкрепена от депутат от ПП

Христо Иванов настоя, че конфигурацията с ГЕРБ е по необходимост, както и че между партиите все още има противоречия. Според него, въпреки сложната конфигурация, управлението е безалтернативно, понеже в следващите месеци България трябва да действа в посока - влизане в Шенгенското пространство, еврозоната и осигуряване на условия за реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Трябва да знаем с колегите от ГЕРБ-СДС кои са онези наистина важни неща за страната, по които да намираме съгласие. Извън тях ние ще си останем опоненти по много теми", добави Иванов.

Той очаква следващата седмица конституционната комисия в Народното събрание да заработи и да бъдат обсъждани конкретните идеи за промени в конституцията. "От много време сме готови с текстове. Очаквахме да стане ясен форматът, в който те ще се разглеждат. Дали ще съумеем да се съгласим как ще изглежда конституционната комисия, за да можем в рамките на този процес да ги анонсираме", оповести той.

Иванов за коалиционното споразумение: Важно е съдържанието, заглавието ще го уйдурдисаме

Иванов за коалиционното споразумение: Важно е съдържанието, заглавието ще го уйдурдисаме

Трябва да си доизясним взаимните ангажименти и очаквания, обясни той