Добре свършена работа. Така окачестви дейността на службите и Министерството на външните работи, довела до изгонването на общо 70 дипломати и дипломатически персонал от посолството на Руската федерация, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той говори в кулоарите на Народното събрание след закритото заседание по темата, на което беше изслушан премиерът Кирил Петков и шефът на ДАНС.

Атанасова вижда Кирил Петков, който се крие зад доклади

Атанасова вижда Кирил Петков, който се крие зад доклади

37 изгонени, за които ДАНС е сигнализирала премиера, само 20 са дипломати

"Стана ясно, че това решение е основано на доклади на службите, които са установили достатъчно данни за наличие на дейност от страна на руски дипломати и друг дипломатически персонал, която е несъвместима с дипломатическата дейност и е заплаха за националната сигурност. Стана ясно, че това е обсъждано в различни институции, изобщо не става дума за някакво еднолично решение, взето ей така", каза Иванов.

"Стана ясно, че тази информация е пратена на Външно министерство и именно Външно министерство е институцията, която според нормалната дипломатическа практика е взела това решение. Аз лично видях една добре свършена работа, за която ние трябва да благодарим и на службите, и на Външно министерство и в крайна сметка на политическото ръководство на това управление. Защото в крайна сметка е защитена българската национална сигурност."

От прокуратурата разбрали от медиите за изгонените руски дипломати

От прокуратурата разбрали от медиите за изгонените руски дипломати

Консулството в Русе вече затвори

Лидерът на "градската десница" нападна косвено и президента Радев, посочвайки - темата била обсъждана и на Съвета за сигурност при премиера, на който по закон са присъствали двама представители на президентството, т.е. на "Дондуков" 2 са били добре информирани по въпроса преди публичното му оповестяване. Темата била обсъждана и на председателски срещи, т.е. нямало основание и от "учудването" на БСП по темата.

"Целият жиротаж, който се създава, просто е предизборна борба", смята Иванов. (Цитирам дословно, няма такава дума в речника)

"Руската шпионска школа е сериозна, трябва да се отнасяме с уважение към нея. Те използват всички възможни средства, които можем да се сетим и тук това са го правили", добави той.

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Решението е взето на съвет и в присъствието на представител на президентството

Иванов подчерта още - не ставало въпрос за 70 дипломати, а за две групи и две основания. "Едната група е от дипломати по Виенската конвенция, другите са персонал друг, който също е дипломатически персонал, но той не е със статут на дипломати, въпреки че се ползват с определени привилегии и ограничения.

Едното основание е свързано с неприсъща дейност, а другото е свързано с установяване на пропорционалност между нашето представителство в Руската федерация и тяхното тук, което е в голяма диспропорция. Не мога да ви кажа в двете групи какво е разпределението, нямам добра памет за цифри."