Не съм сигурен, че има позиция на България по отношение на кризата с Украйна. Това заяви пред БНР политологът Христо Панчугов, преподавател в НБУ.

Според него разговорът е минал в посока на модернизацията на българската армия и въоръжение.

Припомняме, вчера имаше изслушване в парламента на премиера Кирил Петков, военния министър Стефан Янев, министъра на външните работи Теодора Генчовска и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване. Темата беше конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО- Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

Поддържа се готовност за евакуация на българите в Украйна

Поддържа се готовност за евакуация на българите в Украйна

МВнР са в ежедневен контакт с посолството в Украйна

По думите му политиците са използвали просто думите "деескалация" и "дипломация".

Според Панчугов военният министър Стефан Янев се опитвал да се извини на Русия, че ние сме член на НАТО, което стои откровено несериозно на фона на тази ситуация.

"Разбира се, че тази криза може да е катализатор на българските въоръжени сили. Големият въпрос е в каква посока, но това е въпрос, който не е адресиран. Много усилия бяха вложени в това да се каже, че в България има български военни части. Но нека да не забравяме, че вече има американска база у нас и не изглежда състоятелно да се опитваме да се извиним на Русия за този факт", каза Панчугов.

"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

Гласове в подкрепа на твърдението се чуват и от Германия

Христо Панчугов припомни, че кризата Русия-Украйна е оценена като заплаха за сигурността на България още през 2018 година, когато беше приета Стратегията за национална сигурност.

"Но досега не е създаден капацитет за предвиждане и разработване на сценарии за потенциално развитие на тази криза", обясни той.

България ще бъде част от среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в средата на февруари, подчерта политологът.

"Мантрата, че е добре тази криза да се разреши с дипломация, е чудесна, но на фона на възможните сценарии за отговор на НАТО на евентуална руска агресия, които не са много, България трябва да има някаква изготвена позиция по тези възможности и яснота, кое би било най-удачно за страната ни, за да може и представителят ни в НАТО да знае какво да отстоява или в каква посока да води този разговор", обясни политологът.

Според него успехът на правителството зависи от това дали ще формулира ясна дългосрочна стратегия за постигане на изход от кризите и вземане на сложните решения.

"Ако правителството се хвърли да работи в различни посоки и се поддаде на натиска за палиативни и краткосрочни решения, те много бързо могат да доведат до срив на доверието", допълни Панчугов.