Папа Бенедикт XVI благослови България и българите, а в приветственото си слово към президента Георги Първанов той е изтъкнал огромното значение на мисионерската дейност на Светите братя Кирил и Методий и техния принос за духовното развитие на славянските народи, съобщиха от пресцентъра на президента.

Папата е подчертал усилията на България за съхраняването и развитието на делото на Светите братя Кирил и Методий, както и ролята на страната ни за изграждането на една Европа, вярна на своите християнски корени.

От своя страна Георги Първанов е изразил благодарността си за изказаната признателност към делото на Кирил и Методий, които са признати от Светия престол за съпокровители на Европа.

Президентът е отправил своите най-добри пожелания за успех към мисията на Светия отец, посветена на мира, справедливостта и защитата на човешките права.

Държавният глава е изтъкнал пред папа Бенедикт съществуващата религиозна толерантност в България, която се е превърнала в образец на Балканите.

Българският президент е подновил и отправената от него през 2005 г. покана към папа Бенедикт да посети България. Светият отец е потвърдил, че би посетил страната ни, ако има такава възможност.

След края на аудиенцията си Георги Първанов се е срещнал с Държавния секретар на Ватикана Н.В.Пр. Кардинал Тарчизио Бертоне, а по-късно се е поклонил пред гроба на папа Йоан-Павел II в базиликата "Свети Петър".

В рамките на визитата си държавният глава е посетил и църквата "Сан Винченцо и Анастазио", след което е поднесъл цветя на паметника на Кирил и Методий в двора на българското посолство.

През втория ден от посещението държавният глава ще присъства на молебен на гроба на св. Кирил в църквата "Сан Клементе" и ще поднесе венец на българската плоча в базиликата "Санта Мария Маджоре", където св. Кирил е представил и получил признание на славянските книги.

По традиция всяка година по повод 24 май папата приема българска делегация, която тази година е водена от Първанов.

В делегацията на държавния глава са министърът на културата проф. Стефан Данаилов, постоянният представител на България в ЮНЕСКО Ирина Бокова, Русенският митрополит Неофит, апостолическият екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България епископ Христо Пройков, Тивериополският епископ Тихон, заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков.